вівторок, 22 лютого 2011 08:00

Іван Марчук спить на картинах

15 нових картин художника 74-річного Івана Марчука показують у столичній галереї "Мистець". Там відкрили виставку його абстрактних полотен "Погляд у безмежність".

— Про таку мріяв давно. Результатом задоволений. Удома лишилися ще три роботи, вони не вмістилися, — каже Іван Степанович. — Роботи різні за колористикою, але однієї стилістики та розміру. Коли питають, звідки брав натхнення, кажу: "Прорвав небо і там отаке побачив. Потім порізав оте зображення на малі кусочки, щоб у майстерні вмістилися".

Над циклом почав працювати восени 2008-го.

— Два місяці як завершив і малюю зимові пейзажі. Інколи хочеться просто сидіти й на свої картини дивитися. Та день-другий подивлюся, і руки самі до пензля тягнуться.

Продавати роботи не планує.

— Я скупий на продаж. Люблю спати на картинах, ними укриватися, класти під голову, — дістає з кишені пластмасового гребінця, розчісує вуса та бакенбарди. — Ющенко обіцяв мені музей, та вже й не сподіваюся, що його відкриють за мого життя. Україна йде у баговиння. Дурний, що повернувся з Америки, — натворив стільки всього, а воно тут нікому не треба.

Столичний мистецтвознавець 73-річний Дмитро Горбачов говорить, що полотна Марчука складно оцінити.

— Але дуже дорого вони не можуть коштувати, бо рідко з'являються на аукціонах. Якщо картини нечасто виставляють на торги, ціна їх низька. Навіть коли це першокласні роботи.

Виставка працюватиме до 28 березня.

Зараз ви читаєте новину «Іван Марчук спить на картинах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути