Ексклюзиви
вівторок, 13 вересня 2011 16:26

Театральних ляльок роблять зі світлодіодів
27

Фото: Фото: Тарас Подолян

12 вересня у київському Шоколадному будинку відкрилася виставка театральних ляльок. Свої роботи привезли 20 сценографів українських лялькових театрів.

"Це перша в Україні виставка театральних ляльок, - каже головний художник Київського лялькового театру Микола Данько. - Усі роботи були створені протягом останніх 20 років. Чомусь в Україні ляльковий театр обмежується тільки дитячим. У Європі дуже розвинений такий театр для дорослих. У Франції кожне місто має свій ляльковий театр. Австрійський Зальцбург має лялькову оперу. Тому половина українських художників працюють у Європі або у Росії. Там легше знайти роботу".

Ляльки показують у 4 кімнатах. Тут є також їхні ескізи, макети та костюми. Художник-постановник Рівненського театру ляльок Наталія Косарєва привезла 3 роботи. Каже, більше не взяла, бо вони важкі — зроблені з металу, дерева, пап'є-маше.

"Це ляльки до вистави "Котигорошко", - художниця показує ляльку бронзового кольору. - Герой казки Вернидуб допомагає Котигорошку боротися з силами зла. Його силует нагадує дуб. Крім пап'є-маше використала лозу, пружини і світлодіоди, тому він світиться. Вернидуб важить не менше 5 кілограм, тому ним грає кремезний актор. Лялька не рухається, її просто носять на палиці. Над виготовленням ляльки працює ціла команда. Мої — ідея і ескіз. Решту роблять бутафори. Як лялька буде рухатися, вирішую з механіками. Вернидуба робили 2 місяці".

Виставка працюватиме до 26 вересня. Вхід коштує 15 гривень, для дітей — 5 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Театральних ляльок роблять зі світлодіодів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі