Ексклюзиви
середа, 31 серпня 2011 06:45

Печені іграшки пахнуть під час дощу

Автор: фото: Тарас Подолян
  Колекція іграшок із сіна киянки Анни Петриченко. Кожна з них має ім’я, національність та рід занять. На верхній полиці сидить кіт, донизу розсаджені — ляльки Циганка, Аманда і Фред. Біля підлоги — М’ятна Матильда. Іграшки коштують 200–500 гривень
Колекція іграшок із сіна киянки Анни Петриченко. Кожна з них має ім’я, національність та рід занять. На верхній полиці сидить кіт, донизу розсаджені — ляльки Циганка, Аманда і Фред. Біля підлоги — М’ятна Матильда. Іграшки коштують 200–500 гривень

У столичному Міжнародному виставковому центрі відкрилася виставка "Модна лялька". Зо два десятки майстрів представили ляльки та іграшки з тканини, сіна й гіпсу.

— Ляльки стали популярними років п'ять-десять тому. Купують для інтер'єру, бо лялька в домі створює затишок, дітям і на подарунок. Часто дарують солідним мужчинам. Бо в багатих усе є, вони всього досягли, а тут отримали ляльку в подарунок й відчули себе дітьми, — каже 48-річна Тетяна Шевченко. Вона продає плетені іграшки. — Із ляльок зараз популярна товстенька, іронічна, з кирпатим і довгим носом українка. Вона смішна і недорога, по 150–300 гривень.

У майбутньому лялька має нести добро і позитив.

— Не думаю, що вона буде схожа на робота, стане жорстокою і злою. В усіх очі загоряються від доброї ляльки. Бо від світу 3-5D-технологій також хочеться відпочити й розслабитися.

Поруч 48-річна Анна Петриченко продає іграшки із сіна. Маленькі сувенірні коштують по 70 гривень, великі колекційні — від 200 до 500.

— Іграшки для мене — як діти. Не можу сказати, котра улюблена. Як починаю робити їх, уже знаю, як кого зватимуть. У багатьох із них є паспорти, національності, рід занять, одьожі та імена. От цей заєць — Ванільна Біанка. Вона пахне ваніллю, бо в торбинці має ванільну есенцію, — показує на 50-сантиметрового зайця із сіна в рожевій сукні. — А оце М'ятна Матильда. Зверху хлопчик Ромео. Він — справжній рицар, на голові в нього берет і коня має. Василіса любить поспати до обіду. Тому носить із собою подушки й шовкове одіяло. А оце Аманда в картатій сукні. Вона до баби їде.

Сіно для іграшок майстриня купує на кінній фермі за Києвом.

— Сіно не дуже дороге, але багато відходу. Купую тюками, а потім перебираю від колосків, листя, а далі пресую в іграшку. Якщо неслухняне або пересохле — бризкаю водою. Іграшку можу зробити за день. Вона довго стоїть і пахне сіном. Її можна пилососити, бо може трохи сипатися.

Іграшки із сіна зазвичай купують жінки.

— Чоловіки підходять, дивляться, а потім кажуть: "Так это просто трава", — продовжує Анна. — Дуже модні зараз декупажні іграшки. Це коли непонятно з чого зроблена і має вигляд старої ляльки. Для цього спеціально витирають нову іграшку і наносять речовину "декупаж", що робить іграшку як із минулого століття. Але вони дорогі по 400–500 гривень.

Наприкінці зали вивішені маленькі іграшки коричневого кольору. Від них пахне ваніллю та корицею.

— Боже, какой пряничек вкусный, — сплескує в долоні білявка років за 50.

— Іграшки з тканини замочуємо в екстракті кориці або ванілі. Запікаємо в духовці годину, щоб краще просочилося ароматом, — пояснює майстер Олена Корнєєва. — Вона така пахнюча й апетитна, що її хочеться вкусити. Діти інколи так і роблять. Але втіхаря, за маминою спиною. А потім кажуть: "Мама, не могу откусить пряник". Печені іграшки добре вішати в машину або для інтер'єру. Коли на вулиці дощ — вся квартира буде пахнути корицею або ваніллю.

Гіпсові ляльки продає Ольга Бусигіна. Серед них — лялька екс-президента Віктора Ющенка в чорному костюмі з помаранчевим шарфом на шиї. Коштує 2,5 тис. грн.

— Ющенко в нас уже рік стоїть, ніхто не купує. А от Юлію Тимошенко розкупили. Ми на замовлення її однопартійців робили ще пару штук, — каже майстриня.

Зараз ви читаєте новину «Печені іграшки пахнуть під час дощу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути