Ексклюзиви
четвер, 12 липня 2012 10:59

Стало відоме ім'я власника найдорожчої у світі картини

Стало відоме ім'я власника найдорожчої у світі картини
Торги за "Крик" тривали тільки 12 хвилин. Фото: despravda.com

Покупцем картини норвезького художника Едварда Мунка "Крик", що встановила в травні 2012 року рекорд ціни на аукціоні, виявився американський бізнесмен, відомий колекціонер з Нью-Йорка Леон Блек (Leon Black), пише The Wall Street Journal. Офіційно ні сам Блек, ні прес-служба його компанії Apollo Global Management повідомлення про покупку "Крику" не коментують.

"Крик", нагадаємо, був проданий на аукціоні Sotheby's за 119,9 мільйона доларів, ставши найдорожчим витвором мистецтва, що пішов з молотка на публічних торгах. Повідомлялося, що торги тривали лише 12 хвилин, за цей час ціна "Крику" піднялася зі стартових 40 мільйонів доларів майже втричі. Ім'я нового власника картини - одного з чотирьох варіантів "Крику", написаних Мунком, і єдиного, що не знаходиться в норвезьких музеях, - традиційно не розголошувалося.

Леон Блек, пише The Wall Street Journal, добре відомий у світі колекціонерів мистецтва. У 2009 році саме він придбав на аукціоні Christie's малюнок Рафаеля "Голова музи", заплативши за нього 47,9 мільйона доларів. Для того часу це стало рекордом ціни на малюнки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американець вшанував Пікассо, пошкодивши його картину

Спільно з головою косметичної імперії Роналдом Лаудером (Ronald Lauder) Леон Блек в 2006 році придбав на аукціоні роботу німецького експресіоніста Ернста Людвіга Кіршнера "Вулична сцена в Берліні" за 38 мільйонів доларів, встановивши рекорд аукціонної ціни на роботи цього автора. У 2001 році Блек і Лаудер разом купили роботу Макса Бекману "Автопортрет з мисливським ріжком", заплативши за неї понад 21 мільйона доларів.

Однак на відміну від Лаудера, який виставляє свою колекцію в публічний доступ, Блек, пише The Wall Street Journal, воліє зберігати належні йому твори мистецтва далеко від чужих очей. Оцінена в 750 мільйонів доларів колекція Блека, що включає в себе, також малюнки Рафаеля і Ван Гога, акварелі Тернера, роботи Уорхола і китайську бронзу, зберігається в його будинку в Нью-Йорку.

Видання припускає, що у публіки все ж таки є шанс побачити "Крик", придбаний Блеком. Бізнесмен, пише видання, входить до складу ради директорів відразу двох нью-йоркських музеїв - Музею сучасного мистецтва (MoMA) і Метрополітен-музею. При цьому The Wall Street Journal припускає, що за право виставити "Крик" між цими музеями розгорнеться боротьба, результат якої передбачити поки неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Стало відоме ім'я власника найдорожчої у світі картини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі