четвер, 03 травня 2012 10:00

Картину "Крик" Едварда Мунка продали за рекордну суму $119, 9 млн

Картину "Крик" Едварда Мунка продали за рекордну суму $119, 9 млн
Твір мистецтва встановив новий рекорд. Фото: reuters.com

Відома картина "Крик" норвезького художника-експресіоніста Едварда Мунка була продана на аукціоні Sotheby's в Нью-Йорку за 119, 9 мільйонів доларів. Це новий рекорд вартості для творів мистецтва, проданих з молотка.

До сьогодні найбільша сума була сплачена за картину Пабло Пікассо "Оголена на тлі бюста та зеленого листя", яка в 2010 році була продана на торгах за 106, 5 мільйонів доларів, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Експерти Sotheby's оцінювали роботу Мунка в 80 млн доларів, при цьому підкреслюючи, що ціна прогнозувалася інтуїтивно, оскільки передбачити заздалегідь, яка в кінцевому підсумку може виявитися вартість такого видатного твору, неможливо.

"Крик" Мунка є одним з найбільш знакових творів мистецтва періоду модернізму. На думку критиків, картина висловлює почуття екзистенційного страху і занепокоєння, що переслідує людину сучасної цивілізації.

На полотні розміром 79 на 59 см зображена фігура людини, рот якої розкритий у відчайдушному крику. Схопившись за голову, вона стоїть на мосту на тлі заходу сонця, а за спиною у нього відображені двоє байдужих до його страждання людей.

Едвард Мунк створив чотири версії картини "Крик", дві з яких написані маслом, дві - пастеллю. Виставлена на аукціон Sotheby's робота відноситься до останніх і є єдиним екземпляром, який зберігається в руках приватних колекціонерів. Картина відрізняється від трьох інших особливо яскравою палітрою кольорів. На рамі картини також є авторський напис, який пояснює її сюжет: "Мої друзі пішли далі, я залишився позаду, тремтячи від занепокоєння, я відчував великий Крик Природи".

Зараз ви читаєте новину «Картину "Крик" Едварда Мунка продали за рекордну суму $119, 9 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі