субота, 02 червня 2012 18:22

"Щоб не бути солодким - знімаю чорно-білим" - Колобов відкрив виставку "Українське село"
8

Фотограф Олексій Колобов на своїй виставці представив 33 чорно-білі світлини
Фото: Фото: Тарас ПОДОЛЯН
Дівчата позують біля своїх фото на виставці Колобова
На фото він знімав дівчат у сорочках 19 століття
На фото він знімав дівчат у сорочках 19 століття
Крім дівчат, фотограф також знімав природу в Пирогово

31 травня в Музеї гетьманства у Києві відкрилася виставка фотографій Олексія Колобова "Українське село".

Фотограф представив 33 чорно-білі світлини, на яких знімав дівчат у сорочках 19 століття і природу в Пирогово.

"Фотограф він ще молодий, і тому в нього дівчата на всіх парканах, - відкриває презентацію директор Музею гетьманства Галина Ярова. - Мені природа без дівчат набагато цікавіша. Подивіться. Який тут паркан! А який тут вітряк гарний! Відчувається філософія. Ну, кому що. Дівчата, як на мене, постановочні, і село, на жаль, Пирогово. От для мене справжнє село таке, в якому немає дівчат. Там є розкішні бабусі. Але фотограф показав, що його зараз цікавить у житті. Тому ми вас вітаємо у музеї з вашою виставкою".

Після промови Ярова дарує Олексієві рожеві квіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фотограф "оживив" малюнки Бенксі

"Я не робив ніяких закидів щодо історичної правдивості. Не намагався створити стовідсоткову реконструкцію тих часів. Я не історик, я фотограф, якого захоплюють людські почуття, - 37-річний фотограф у блакитній клітчатій футболці стоїть перед своїми роботами. Квіти по одній дарує кільком дівчатам у джинсах, які прийшли на відкриття виставки. - Якщо забути про мобільні телефони, не думаю, що нинішні дівчата відрізняються від тих, що жили два століття тому. Наші предки, як і сьогодні ми, також мріяли про щасливе кохання, дітей, сім'ї, гарне життя. Кастингу для дівчат не влаштовував. На зйомку зголосилися 15 дівчат. Фотографував усіх. А обрав фотографії найвдаліші. На них п'ятеро. У справжніх сорочках 19 століття".

21-річна Алла Козарець, яка навчається в Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв, познайомилася з фотографом через спільних знайомих. Позувала йому для кількох фотографій. Дівчина має біляве волосся, стає біля свого знімка.

"Позувати було класно. У мене є старі фотографії моєї прабабусі Марфи. Вона з села Реутинці Сумської області. У неї було багато таких сорочок, вона зберігала їх у старовинній скрині. І співала дуже гарно, вчила мене цих пісень. Тому мені перевтілюватися було не важко", - розповіла дівчина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Організувати виставку з нуля молодим митцям майже неможливо"

"Виставка робилася протягом 2011 року. Це було 9 зйомок. Працював зі спеціалістом із костюмів фотографом Наталією Гончарук. Ці всі костюми реально 19 століття, - каже фотограф. - Звісно, обирав погоду. Але погода не керувала. Майже всі фотографії спонтанні. Вранці вставав, дивився в вікно. Погода атмосферна, вона дає об'єм, я брав камеру і біг фотографувати".

За словами Колобова, він фотографував спочатку в кольорі, а потім переводив у монохром, адже так можна контролювати тони.

"Якщо відразу сфотографувати форно-біле, воно дуже обмежує можливості. А так той самий червоний можна зробити більш насиченим чи менш насиченим сірим. Знімав у монохромі не лише, щоб передати дух старовини. А ця виставка і так досить романтична і постановочна. Якби зробити її в кольорі, то вона вже занадто солодкою буде", - зазначив автор виставки.

Фотографії випущені лімітованою серією 25 копій. Частина залишиться в Музеї гетьманства, ще частина вже є в Івано-Франківському обласному музеї. Окремі світлини фотограф повезе до Болгарії.

Зараз ви читаєте новину «"Щоб не бути солодким - знімаю чорно-білим" - Колобов відкрив виставку "Українське село"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі