четвер, 11 липня 2013 18:48

"Синок, ти от поменше матюкайся у стіхах!" - екс-кандидат у президенти пише провокативні вірші

Епатажний харківський поет-слемер Артем Полежака у столичному пабі декламує свої соціально-політичні вірші, використовуючи ненормативну лексику. У 2010 році він був кандидатом у президенти України на виборах. А ще - видав першу поетичну книжку без жодного тексту "Мої нездійсненні мрії".

"Я не пишу спеціально і не називаю себе поетом. Бо літератор – це людина, яка постійно творить за серйозним столом, як за верстатом. А у мене якось так відбувається: йду вулицею, римую слова. Багато віршів навіть не записані на папері. Може, я у житті зануда, але на сцені хочу нести радість", - говорить поет в інтерв'ю Gazeta.ua. У руках тримає сигарету і чорну папку зі своїми віршами.

Автор: Фото: Юлія РУДЕНКО
 

Як ви можете охарактеризувати свою творчість?

Я називаю її естрадною поезією, яку декламують у клубах і на вечірках. Її не так цікаво читати самому у текстах, краще слухати виступи.

Займаєтеся цим професійно? Це ваша основна діяльність?

Узагалі-то я займаюсь дизайном меблів, а це більше як хобі. Звісно, що я б хотів щодня давати концерти, щоб мені платили гонорари. І моя творчість могла би бути моєю професією.

Скільки часу займаєтесь написанням віршів?

Важко сказати. Мабуть, із підліткового віку, коли вперше закохуються, всі починають потрошки писати. Але тексти, що я читаю зараз, є написаними за останні декілька років.

Маєте видані збірки з віршами чи аудіо-диски?

У мене є диск, який записав разом із житомирським гуртом "Барабас". У нас був колись спільний проект. Також ми видали книжечку "с подвохом". Це книга-розмальовка за мотивами моїх віршів. Ми одного разу прикололися, зробили перформанс, що буде презентація збірки Полежаки. А це насправді дитяча розмальовочка.

Звідки берете ідеї для своїх віршів?

Тексти у мене не складні, буквально підібрані з асфальту. Усі вірші з життя, йдеш по вулиці, побачиш щось – напишеш. Я ж їжджу у громадському транспорті, плацкартному вагоні, а це чудовий досвід. (сміється)

Автор: Фото: Юлія РУДЕНКО
 

Чи були якісь претензії, судові позови чи погрози через гостроту віршів?

Поки живий. Позовів ніяких не було, лише пишуть різні тролі у соціальних мережах. Залишають коменти типу: "що за нацист". Але не більше.

Чому ви почали вживати ненормативну лексику у творах?

Тут, розумієте, коли згадуєш президента, то якось важко уникнути ненормативну лексику. І не тільки у вірші. Буває і не хочеш, але ці слова виходять самі собою. Взагалі у моїх віршах її не так багато. Вона присутня, але на цьому не треба зациклюватися.

Автор: Фото: Юлія РУДЕНКО
 

Ви переїхали із Харкова, східного міста України. Як ваші батьки ставляться до такого вашого патріотизму?

Мої батьки україномовні, бо є вихідцями із села. Тому наші політичні переконання збігаються. Лише інколи мама каже: "Синок, ти от поменше матюкайся у стіхах!" А так усе нормально.

Чи намагаєтесь своєю творчістю якось вплинути на політичну ситуації в країні?

Я про це не думаю. Розумію, хреновий у нас лад, хреновий президент, уряд, депутати. Але не всі, іноді бувають нормальні. Нам поки залишається бажати кращого.

Що хочете донести своєю творчістю? Чи є якась вища мета?

Я це роблю, бо не можу цього не робити. Знаєте, як Мамонов співав: "А как там насчет пользы? Вам полезен мой крик". Думаю, вам корисний мій крик. Яка ще може бути користь?

Зараз ви читаєте новину «"Синок, ти от поменше матюкайся у стіхах!" - екс-кандидат у президенти пише провокативні вірші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі