вівторок, 31 липня 2012 19:22

"Куртуазні читання" показують еротичність української поезії
15

Перші "Куртуазні читання"
Фото: Фото: Олександр Заклецький
Куртуазний гетьман Олександр Заклецький
Другі читання - купальські

Молоді поети обрали новий шлях популяризації літератури. Українські поетеси влаштовують "Куртуазні читання", які, за їхніми словами, покликані підняти українську поезію на елітарний рівень і поширювати культуру читання. Остання зустріч відбулася 24 липня у букарні "Бабуїн" і була присвячена Дню народженню ініціаторки зустрічей і абатиси Ордену Куртуазних Маньєристів Євгенії Чуприної.

Про мету читань і особливість зустрічей розповів Gazeta.ua один з технічних організаторів дійства, фотограф Олександр Заклецький.

Що таке куртуазність для вас і як вона утілена в читаннях?

- Як напрямок в літературі, куртуазний маньєризм - це суміш любовної лірики і здорового цинізму. Як така гостриночка. Перш за все, читання мають бути позитивними, ліричними і трішечки з додаванням гламуру. Куртуазний маньєризм як явище виник у Росії. І Євгенія Чуприна долучилася до Ордену Куртуазних Маньєристів, а потім вирішила, що непогано було б щось таке організувати і в Україні. Ми зібрали цвіт української жіночої поезії. Женя — абатиса послушниць Ордену. Тобто вона відповідає, скажімо так, за жіноче крило. Тому в нас, перш за все, представлені дівчата. Ми хочемо показати, що українська поезія — це класно, це еротично, дуже прикольно й весело.

Першу скрипку в читанням грають жінки?

- Жіноче крило Ордену оголосило, скажімо так, жіночий матріархат. Тобто вони вирішуватимуть що і як, але оскільки вони не претендують на звання "злосних феміністок", то обирають на кожному своєму засіданні куртуазного гетьмана. Це має бути хтось з культурних діячів. Жінки ж особи доволі вітряні, тому кожного разу це буде новий гетьман. Власне кажучи, першим гетьманом був я, як один з організаторів.

Скільки читань вже відбулося?

- Вже було три зібрання. Я думаю, що невдовзі буде четверте. Ще не знаю точно. Але ми поки домовилися, що кожні два тижні збиратимемось. Я думаю над тим, щоб створити групу на Facebook. Тому що поки це були події, які ми реєстрували, і потім запрошували всіх наших спільних знайомих. А після третього засідання я зрозумів, що потрібно робити окрему групу, щоб люди могли приєднуватися. Серед наших гостей не тільки літератори й митці. Є фінансисти і навіть археологи. Звісно, що не тільки дівчата, але й хлопці.

В якій формі відбуваються зустрічі?

- До нас приходить багато різних поетів. Останнє засідання було присвячене Дню народженню Жені Чуприної, там були і Олег Коцарев, і Артем Полежака, і Вано Крюгер. Можна вважати, що це молодий поетичний рух за популяризацію сучасної української поезії. У нас є така штука як відкритий мікрофон — ми запрошуємо до читання не тільки поетів і поетес, а й інших гостей. Окрім того ми кожного разу розігруємо якісь фанти. Це може бути все, що завгодно, починаючи від того, щоб прочитати якийсь вірш і закінчуючи тим, щоб отримати поцілунок від послушниць Ордену. Тобто головне — це позитив, гумор і певна любовна, лірична складова.

Багато гостей приходить на зібрання?

- На останньому засідання було десь до 30 людей. Це був вівторок, тому не дуже багато людей. А перше засідання, яке ми робили, було в День Конституції і до нас завітало людей 60. В залі не те, що сісти було ніде, а навіть стоячи було достатньо тісно.

Дивлячись на фото, помітно, що ви встановили дресс-код.

- Дресс-код бажаний, але не обов'язковий. На другі читання до нас зі Швеції прилетіла подруга абатиси. Вона сама росіянка, але живе з чоловіком у Швеції. Це були купальські читання — ми всі були у вишиванках, а вона просто у футболці. Ну й нічого страшного, зрештою. Але все ж таки куртуазність вимагає чогось елегантного й оригінального, можна навіть сказати, еротичного. Оскільки в нас усі дівчата гарні, то це завжди щось цікаве. Я скажу, що не вітається — спортивний одяг, шльопанці і кульочки з "сємками". Тому що ми боремося за високу культуру і самоповагу до себе. А якщо людина красиво вдягається і приходить на подію, то у неї і поваги до себе більше. Тому ми поважаємо себе, ми поважаємо інших, красиво вдягаємось.

Якою мовою лунають поезії на зібраннях?

- У нас немає мовної дискримінації. Люди, які хочуть читати вірші не українською, а іншою мовою, то це також вітається. Головне, щоб це були позитивні вірші, які сповнені певного еротизму чи цинізму. Найголовніше — це пропаганда високої культури і культури читання. Через різноманітні нюанси ми намагаємося створити атмосферу домашнього театру. Ми, ніби і розігруємо виставу, читаємо вірші, але при цьому взаємодіємо з людьми - запрошуємо на сцену, просимо щось почитати — так, щоб людина включилася в процес і відчула наскільки гарна українська поезія. Можна сказати, що ми протистоїмо люмпенізації країни.

Обряд посипання гетьмана грошима — це експромт чи продуманий крок?

- Першого гетьмана, тобто мене, осипали пелюстками троянд — я не знаю де вони їх набрали. Але потім дівчата вирішили, що набагато простіше з гостей збирати гроші і ними ж посипати гетьмана. Наш останній гетьман був з Пітера. У нього там власний музичний гурт, який, як не дивно, називається "Свобода", співає пісні українською мовою. Відомо, що гетьманів, коли обирали, посипали гноєм. Але ж вони "дєвочкі", не будуть же гноєм посипати. Тому спершу були рожеві пелюстки, а тепер — гроші. Це також не погано. Зрештою, це символізує продажність влади і те, що владу, перш за все, фінансує народ.

Зараз ви читаєте новину «"Куртуазні читання" показують еротичність української поезії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі