Ексклюзиви
пʼятниця, 18 січня 2019 21:45

Сергій Жадан не потрібен 18-річним

Сергій Жадан не потрібен 18-річним
Фото: Тарас Подолян

- Проголосував за Alyona Alyona (реп-виконавиця 27 річна Альона Савраненко у жовтні 2018-го виклала на Youtube кліп на пісню "Рибки", яке набрало понад 1,2 млн переглядів. - "Країна"), Аліну Паш, Kadnay. За один з найбільш прогресуючих колективів - Maruv, - каже 43-річний Ігор Панасов, головний редактор інтернет журналу karabas.live.

Розмовляємо про музичні підсумки 2018 року. Ігор - член журі музичної премії Yuna. На зустріч прийшов після заходу на якому назвали цьогорічних номінантів. Восьма церемонія нагородження відбудеться 22 березня в столичному палаці "Україна".

- Я називаю артистів, яких там торік не було взагалі. Тобто Yuna реагує на те, що нового і справді гідного з'являється в Україні. Не був упевнений, що за моїх кандидатів проголосують інші 99 членів журі, а виявляється, що ці люди здатні підтримати таких артистів.

Також серед номінантів є один з найкращих дуетів року - Монатіка і Ніни Матвієнко, гурти "Антитіла", KAZKA, Pianoбой. Тобто Yuna не просто тримає планку, вона однозначно попереду всіх премій. Єдина, яка взяла на себе важку ношу називатися національною.

До нагород від телеканалу М1 не треба висувати претензій. Дають премію для себе і своїх артистів. Викидають півмільйона доларів на церемонію, щоб показати, що вони у грі. Можуть собі це дозволити. Не варто це вважати мірилом і зрізом сучасного музичного процесу. Це - лише маленька частина. Просто найголосніше звучить, тому здається важливою.

Але те, що найгучніше звучить найшвидше залітає до вух.

- Ми нічого не можемо з цим зробити. Інтернет вже наступає на п'яти телебаченню. Альона - невідома дівчина, яку ніхто нікому не запихав у вуха. Тим не менш, свій перший мільйон переглядів у Youтube зібрала.

Якщо п'ять-сім років тому виконавець приносив пісню на М1 або FM-станцію і програмний директор її не брав, то все пропадало. Юному таланту треба було накласти на себе руки або повертатися на ненависну роботу. Тепер усе по-іншому. Потрібні мінімальні дії, щоб тебе помітили. Ця схема ще кілька років тому була відіграна на відеоблогерах, які просто знімали себе вдома - і це виявилося потрібним сотням тисяч людей. Досвід поступово перехоплює музична індустрія.

Чи можна говорити і про зростання музикантів також? Може не було кому "вибухнути"?

- Гурти "Один в каное", Vivienne Mort вже діяли, і були на високому рівні. Але в українському інтернеті ще не було такого щільного середовища, в якому це все поширюється, обговорюється, оцінюється, пояснюється - чому це добре.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили учасників національного відбору Євробачення

Поет Сергій Жадан 2018-го випустив два міні-альбоми з новим музичним проектом "Лінія Маннергейма".

- Жадан - важлива людина для публіки 25 плюс. Це найсвідоміша аудиторія. Бо на короткій дистанції легко захопити слухачів. 14-18-річні вразливі, їм запали щось яскраве і швидко побіжать по квитки за мамині з татом гроші.

Жадан стає чимось важливим у житті своїх прихильників. Вони через роки звернуться до цих пісень, книжок. Він не потрібен 18-річним, бо не прикольний, серйозний. Сергій - фундаментальна людина, а це не дуже потрібно поколінню Youtube. Як і багато речей, що не дають миттєвих вражень, а впливають на рівні фундаменту, Жадан формує світогляд непомітно. Не мільйонів. Десятків тисяч, але свідомих, активних українців, тих які приймають рішення, впливають на наш простір.

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна"

Зараз ви читаєте новину «Сергій Жадан не потрібен 18-річним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі