середа, 27 квітня 2022 10:54

Спецтема: Війна Росії проти України

"Російські митці теж відповідальні за війну в Україні" - поетеса Галина Крук

"Російські митці теж відповідальні за війну в Україні" - поетеса Галина Крук
Галина Крук: "На Заході мусимо доводити очевидні речі, які не є очевидними для них внаслідок тривалого ідеологічного засмічування мізків Росією". Надано Галиною Крук.

Російська культура є невіддільною частиною російської державної ідеології, російської політики експансії. На їхніх митцях лежить колективна відповідальність за війну в Україні, бо ті з часу анексії Криму та воєнного конфлікту на Донбасі ніяк не реагували на дії своєї влади.

Про це Gazeta.ua розповіла поетеса й перекладачка Галина Крук.

"Неможливо провести межу, де закінчується нешкідлива російська культура і де починається агресивна, з імперськими претензіями й апетитами, які завжди мала Росія щодо України та інших сусідніх держав. Це як у радянських фільмах - вони наче невинні, але обов'язково з персонажем українцем-негідником у вишиванці, підступним і хитрим жлобом, буржуазним націоналістом. Так формувалося ставлення і культурні стереотипи, які сьогодні в Росії загострилися настільки, що навіть людина, яка вважає себе незаангажованою, у це вірить", - розповіла Галина Крук.

Російські митці відповідальні за війну в Україні навіть уже тим, що вони ніяк на неї не реагували.

"Ті, хто зараз перед загрозою санкцій і політики виключення виступили проти війни, 2014 року не надто переймалися питанням анексії Криму і оголошення так званих ДНР та ЛНР. Не коментували, не били на сполох, не порушували цих питань. За винятком окремих порядних, що ще тоді відмежувалися і виїхали чи то в Україну, чи то на Захід і перестали представляти себе, як представники російської культури. На решті лежить колективна відповідальність за те, що зараз відбувається", - додала Крук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліричні, тремтливі і драйвові: ТОП-12 патріотичних пісень, які українські зірки записали під час війни

Наголошує, що маємо постійно боротись проти пропаганди і доносити Заходу правду про події в Україні.

"На Заході мусимо доводити очевидні речі, які не є очевидними для них внаслідок тривалого ідеологічного засмічування мізків Росією. У перші дні повномасштабної війни у середовищі нібито тверезомислячих італійських письменників та науковців можна було зустріти коментарі на зразок "це Україна пожинає те, що вона вісім років бомбила Донбас" та інші російські наративи. Це шокувало.

Або коли переклали мої тексти арабською, то одразу в коментарі прийшли російські боти, замасковані під місцевих із коментарями на зразок "Європа співчуває Україні, дає їй зброю, це расизм. Чому ж вони так не співчували Сирії?" І частина велася на ці коментарі. Не завжди вистачає нервів, щоб не вдаватися до емоційних аргументів, а шукати логічні. Росія досі має численну армію агентів впливу в багатьох освітніх і наукових закладах і установах у цілому світі", - розповіла поетеса.

"Маємо скористатися хвилею зацікавлення до нашої культури, мови, та показати, хто ми, щоб Україна перестала бути білою плямою для світу. Потрібне комплексне бачення того, що Україна має свою питому багатовікову культуру, має багату літературу, яка багато в чому корелюється зі світовими процесами. Без цього підґрунтя змінити ситуацію не можливо. Бо лише перекладами сучасних авторів цього не виправити, треба показати передумови і причини", - розповіла Галина Крук. Більше в інтерв'ю з поетесою на Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «"Російські митці теж відповідальні за війну в Україні" - поетеса Галина Крук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі