четвер, 27 жовтня 2011 15:17

Роман Акуніна перевіряють на наявність в ньому ознак екстремізму

Роман Акуніна перевіряють на наявність в ньому ознак екстремізму

Слідчий комітет почав перевірку роману "Весь світ театр" письменника Григорія Чхартішвілі, що працює під псевдонімом Борис Акунін, на предмет наявності в ньому ознак екстремізму. Про це письменник повідомив у своєму блозі на LiveJournal.

За словами Чхартішвілі, з видавництва "Захаров", що випустив останній роман про пригоди Ераста Фандоріна, йому прислали копію повістки, в якій директора видавництва Ірину Богат просять з'явитися для дачі пояснень у Пресненський відділ московського управління Слідчого комітету. Причиною для виклику на розмову до СК стала заява якогось Воєводіна А.М., який угледів в романі Акуніна "вислови екстремістського характеру".

У повістці Ірину Богат просять надати СК копію договору Чхартішвілі з видавництвом "Захаров" і компанією ВАТ "Ніжполіграф", що відповідала за друк роману. Також директора видавництва просять принести з собою екземпляр книги "Весь світ театр" та контактні дані Григорія Чхартішвілі "для подальших перевірочних заходів".

"Якийсь пильний чоловік розкрив справжню суть моєї так званої творчості, поділився своїм відкриттям з компетентними органами, і ті, звісно ж, відразу побачили: це не нісенітниця і не осіннє загострення, це дуже серйозно", - пише Акунін у своєму блозі.

За словами письменника, він "кинувся гортати роман" в пошуках проявів екстремізму і знайшов місце, яке могло привернути увагу Воєводіна А.М. Цитати з роману Акунін наводити не став, зазначивши лише, що викликали підозри висловлювання, розташовані на сторінці 177, рядках з 10 по 12.

"У мене в романах часто обговорюються якісь суспільні питання, але це роман суто любовний, камерний, справа відбувається в колі театральної трупи. Зазвичай такого роду позови подають всякого роду люди, які заступаються за російський народ. Я там знайшов лише одну цитату, де "ущемляється" національна гідність російського народу. Мій персонаж - японець Маса говорить, що росіяни не здатні відрізнити удон від соби - це два види японської локшини. Взагалі трошки смішно, що в нашій країні, де вистачає реальних проблем, пов'язаних з екстремізмом, серйозні люди займаються такою нісенітницею. Мене поки що ніхто в слідчий комітет не викликає, якщо викличуть із задоволенням піду, послухаю, ще один пост напишу", - зазначив Акунін.

Раніше, за словами письменника, якийсь "істинний патріот" вже намагався безуспішно притягнути його до відповідальності за "образу національної гідності корінного етносу Російської Федерації". Тоді Чхартішвілі пояснив слідчим, що думка, висловлена персонажем книги, не завжди збігається з позицією автора. Крім того, письменник підкреслив, що ставиться до російської нації і всіх інших народів з глибокою повагою.

Григорій Чхартішвілі з 1998 року випустив під псевдонімом Борис Акунін більше двох десятків художніх творів. Найбільшу популярність серед читачів отримала серія детективних романів про пригоди Ераста Фандоріна. Дії романів розгортаються в кінці XIX - початку XX століття. Остання книга з серії про Фандоріна, "Весь світ театр", вийшла в 2009 році.

Зараз ви читаєте новину «Роман Акуніна перевіряють на наявність в ньому ознак екстремізму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі