середа, 01 серпня 2012 16:39

Роботи українського Мікеланджело покажуть у Луврі

Роботи українського Мікеланджело покажуть у Луврі
Жертвоприношення (Львів, Музей Пінзеля). Фото: ji-magazine.lviv.ua

По п'яти роках переговорів роботи Йоана Пінзеля, який не належав до цеху скульпторів, однак творив унікальні дерев'яні шедеври, таки побачить Франція.

У 2007 Львів побачив найбільшу виставку Пінзеля. Ці скульптури зібрав уже покійний Борис Возницький. Він десятками років разом з друзями їздив Івано-Франківською та Тернопільською областями в пошуках вцілілих після "радянської чистки" творів мистецтва, інформують "Головні новини Львова".

У 2009 році французькі музейники приїхали оглянути скульптури українського Мікеланджело, збираючись забрати їх до Лувру на виставку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальні картини Альтамонте застрахували тільки на $10 млн

"Чогось схожого я ніколи раніше не бачила. Маю на увазі, що барокові скульптури були дуже численними у 18 столітті у Польщі, Німеччині, Австрії. Але ці є набагато емоційніші, не схожі на будь-які інші", - представник музею у Луврі Женев'єв Бреск.

І лише сьогодні львівські реставратори вже називають остаточну дату виставки у Франції - це 21 листопада. Тож ймовірно понад двадцять скульптур - частина з яких буде з Івано-Франківська та Тернополя, де свого часу працював скульптор - вивезуть зі Львова вже наприкінці вересня.

"За транспортування скульптур відповідає Лувр. Їхні реставратори будуть робити спеціальні контейнери по об'ємах, по формі скульптури, щоб через транспортування нічого не було пошкоджене", - головний зберігач фондів Львівської галереї мистецтв Ігор Хомин.

Львівські та київські реставратори саме доводять твори Йогана Георга до ладу: обговорюють, як підтонувати втрати, укріпити фарбовий шар та левкас.

"Декілька скульптур дуже складних. І ми навіть збираємо такий великий консиліум з Реставраційного центру, з нашого філіалу, тут, з музеїв всіх, фахівців для того, щоб ці скульптури доїхали, там виставлялися і повернулися додому в тому стані, в якому хоча б зараз знаходяться", - розповіла заступник генерального директора з наукової реставрації Київського науково-дослідного центру Тетяна Бичко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Львівщині презентували гігантські полотна воєнних баталій

"Деяких святих він огортав тканиною. Тканиною, яку він опускав в розчин клеїв разом з грунтами і вони набували штивності. І він цікаво викладав ці складки навколо своїх фігур. Потім він їх золотив ще", - розповіла завідувач реставраційного відділу Львівської галереї мистецтв Лариса Разінкова-Возницька.

Ймовірно, після Лувру скульптури Пінзеля виставлять у Києві.

Іван Георгій Пінзель — український скульптор середини 18 століття, представник пізнього бароко і рококо. Зачинатель Львівської школи скульпторів. Його також називають українським Мікеланджело.

Зараз ви читаєте новину «Роботи українського Мікеланджело покажуть у Луврі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі