Ексклюзиви
пʼятниця, 28 червня 2013 10:12

"Раз чорт умостився на козацьку гармату, значить у ворогів України кепські справи"
6

Фото: Фото: gazeta.ua

На Полтавщині у селищі Опішне розпочав свою роботу національний ковальський фестиваль "ВакулаФЕСТ–ХХІ".

Проходить у рамках Національного Гончарного Здвиження "Здвиг-2013". Його мета – відродження тисячолітньої співпраці ковалів і гончарів, створення високомистецьких художніх творів на тему гончарства, популяризація ковальства серед населення, зростання попиту на ковальські вироби та більш широке їх застосування у архітектурі, ландшафті і повсякденному побуті.

Згідно положення про фестиваль учасник має подати готову ковальську роботу (панно) на тему "Модерн" за мотивами орнаментальної творчості архітектора, маляра, графіка, художника, фундатора стилю українського модерну в архітектурі, автора дизайну національного герба України Василя Кричевського. А також безпосередньо під час фестивалю виготовити роботу (декоративна скульптура) на тему: "Сакрум (священний, святиня, таїна, містерія вогню)".

Фестиваль проводять на території "Центру розвитку духовної культури".

За приміщенням центру у парку під навісами розмістили металічні столи із імпровізованими відкритими печами та електропіддувом.

12.30 дня. Кілька осіб підходять до кованої гармати на колесах. До її дула коваль прикував чорта, стилізованого під дракона.

"Раз чорт примостився на козацьку гармату, значить у ворогів України кепські справи" – коментує побачене один із відвідувачів містечка ковалів.

Ось у горно кладе металічний стержень 34-річна Емілія Сидір зі Львова. Кінець металу стає червоним. Жінка несе його до наковальні і молотком його вигинає у завиток.

За кілька кроків біля іншого горна Святослав Фецинець кидає кілька жмень деревного вугілля у полум'я.

"Хтось використовує для горна кокс, хтось антрацит. Я працюю лише із деревом. По-перше, деревне вугілля не виділяє ні сірки, ні фосфору. І температуру вищу дає. Тай горно не забиває шлаком. До того ж інструментальні роботи краще робити на деревному вугіллі. Якість інструменту буде набагато вища", – пояснює він.

Ковалі говорять, їхали лише із власними інструментами типу молотка, щипців. Все решту отримали на місці. Харчування та проживання за рахунок організаторів свята.

Фестиваль ковальського мистецтва "ВакулаФЕСТ–ХХІ" триватиме до суботи.

Зараз ви читаєте новину «"Раз чорт умостився на козацьку гармату, значить у ворогів України кепські справи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі