вівторок, 06 грудня 2011 22:53

Посол України в Угорщині розписав 60 керамічних тарілок
22

Фото: Фото: Андрій Шматов

Перший і надзвичайний посол України в Угорщині 60-річний Дмитро Ткач 6 років займається керамікою. Відтворює у керамічних тарілках мотиви народної угорської вишивки, а також флору Будапешта.

Він розповідає, що Угорщина вже 26 років його друга батьківщина. Виставка робіт Дмитра Ткача "Моя любима Угорщина" відкрилася у галереї "Неф" на території Києво-Печерської лаври.

"В Україні є школи — керамічні, народного розпису — Петриківка, Опішня. В Угорощині таких є дев'ять шкіл, - розповідає посол. - Я зробив 9 робіт в техніці цих різних шкіл і окремо представив карту Угорщини, на якій позначив ці місця. Ще я зробив цікаву річ: взяв мотиви вишивки по сукну і перевів її в кераміку. Я вважаю себе друїдом — люблю дерева. Дивлюся на вулиці на дерева — і це мені подобається, і те. Зробив серію дерев: назвав роботи "Верба і вітер", "Сестра береза", "Мати липа". Ще буде "Батько дуб". Я не можу дерева знищити. Якщо хворію, до них підходжу і набираюся сил. Люблю дуб, каштан і липу найбільше".

Кожну керамічну таріль художник робить два тижні.

"Спочатку виливається чи виліплюється тарілка, потім вже по сирій тарілці ліпляться об'єми. Потім вона висихає, і її перший раз опалюють, далі покривають глазуррю, а після цього — надглазурними фарбами, які розводяться водою чи олією. Це оксиди. При високій температурі розплавляються, і потім ніби впаяні туди. Тричі потрібно обпалювати: тисяча з чимось градусів. Таку тарілку роблю два тижні. Я її ліплю два дні, але багато часу сохне", - поділився Ткач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дві скульптури з тирси чоловік витратив 150 тис скалок і вісім місяців роботи

Він мав уже шість виставок в Угорщині і дві в Україні. Свої роботи принципово не продає.

"Кожна з них мені дуже дорога. І не маю потреби продавати. Маю в Києві майстерню, і там вони всі знаходяться. Раніше не мав своєї майстерні. Працював у друзів. То щовечора ми сідали, відкривали пляшку, картопельку пекли. Тепер мені скучно, бо тільки своя майстерня і там тільки свої речі", - зауважив посол.

Виставка Дмитра Ткача триватиме у галереї "Неф" з 6 по 20 грудня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Посол України в Угорщині розписав 60 керамічних тарілок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі