пʼятниця, 11 серпня 2017 18:59

Портрет Джона Леннона на колишній Радянській площі - заклик до миру: Інтерв'ю з художником

Портрет Джона Леннона на колишній Радянській площі - заклик до миру: Інтерв'ю з художником

19 серпня в рамках літературно-пісенного фестивалю "Дорога на Схід" у місті Ізюм на Харківщині відкриють мурал із "бітлом" Джоном Ленноном. Автор стінопису, харківський художник Андрій Пальваль розповів Gazeta.ua про "месседж" картини і про популярність муралів в Україні:

Останнім часом мурали — стали досить популярними в Україні, з чим це пов'язано?

Зображення на багатоповерхівках найбільше популярні в Північній і Південній Америці.
У нас поширилася у 2000-них, коли почали запрошувати до Києва відомих художників, які вже мали досвід муралів. Дехто всесвітню популярність. Після цього Київ отримав увагу міжнародних ЗМІ саме як місто з яскравими муралами. За останні 2 роки зробили більше 100 робіт. В Україні муралістів, які би мали рівень, конкурентний європейським митцям — поки одиниці. Хоча багато митців практикують і набувають досвіду — і вже показують більш-менш достойні результати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донбас "не чують" лише тією мірою, якою сам Донбас не чує інших: Жадан про новий роман "Інтернат"

Де навчають муралістів?

Багата традиція в США, Німеччині. Знаю людей, які викладають в Польщі, мають докторський ступінь і активно практикують. В Україні, в Росії, в Словаччині таких інституцій поки нема — особистий досвід у кожного свій. Може ті, хто зараз малюють, будуть потім викладати. У мене як у Горького "Вулиця була моїм університетом" - починав із графіті, бекграунду. Стало затісно в цих рамках — малювати написи. Хотів втілювати більш складні техніки — фотореалістичні. Зараз продовжую пошук у цьому контексті.


Малюєте здебільшого портрети?


- Так. Цікаво було малювати портрет Михайла Грушевського в Києві на вул. Січових Стрільців. Не тільки тому, що його приурочили до 150-річчя з дня його народження - хотів розказати українцям про Україну й відомих співвітчизників,
Автори з інших країн здебільшого інтерпретують наші мотиви на свій лад. Замість того, щоб написати Лесю Українку — малювати світлини з радянських журналів. Тому мені захотілось втілити саме українську історію. Якщо би це робилось на Оболоні — там можна робити будь-що — абстракцію, якісь фантазії еротичні. А в історичному центрі — треба було розповісти історію правдиву, а не вигадки австралійців, або інших людей, яких вона не стосується. Так зобразив гетьмана Скоропадського — на будівлі міліції на вул. Старовокзальній також у Києві..

Зобразив гетьмана Скоропадського — на будівлі міліції на вул. Старовокзальній

Тобто, Ви самі вирішували, що малювати?

Так, мені не казав пан Кличко: "Андрію, намалюй мені, будь ласка Скоропадського". Ніде в світі не практикують, щоби муралісту замовляли конкретний малюнок. Для замовлень є комерційні структури. Автор-мураліст пропонує свою тему — і надсилає організаторам ескіз. Логіка в тому, щоби цілковито довіритись автору. У художників достатньо фантазії скреативити власний сюжет. Він буде унікальним лише тоді, коли кожен намалює те, що забажає. Ну і звісно, має відповідати стандартним моральним нормам — без насилля і сексу.

Стандартні норми до муралів — без насилля і сексу

У багатьох авторів уже є певний стиль і історії, які вони втілюють в різних країнах. Наші художники мають змогу подаватись на участь у міжнародних фестивалях муралів. Важливе одне — щоби на міжнародному рівні був представлений якісний контент. Я щойно повернувся з такого фестивалю, малював в Казахстані в Алма-Ати. Зобразив полювальника з беркутом. У Казахстані досі існує така традиція. Це взаємоповага між людиною та птахом. В Україні ми її втратили, в Європі - також. У Казахстані, вона існує але десь на периферії. А так хотілось це підкреслити. Зобразив молодого полювальника "беркутчі", він тренується , а це означає - традиція жива.

Ніде в світі не практикують, щоби муралісту замовляли конкретний малюнок.

Ви нещодавно завершили малювати Джона Леннона в місті Ізюм, що це був за проект?

- В рамках декомунізації в Ізюмі перейменували площу Радянську на честь Джона Леннона. Не дуже класична ситуація, бо не придумали автентичну українську назву, а вирішили дати ім'я знаного музиканта-пацифіста. А мурал - це дарунок від пісенного фестивалю "Дорога на Схід" місту Ізюм. Мені сподобалась ідея — я не вагаючись підтримав, знайшов портрет, який мені подобається.
Мурал з Ленноном - своєрідна спроба діалогу — там буде гасло "Дайте миру шанс". Джон Леннон був противником будь-якої війни, казав "Давайте займатись коханням, а не війною" - отже це багатошаровий месседж. Кожен зрозуміє по-своєму.

Хтось рахував гроші, хтось цікавився "за чий рахунок бенкет".

Як відреагували тамтешні жителі?

- Неоднозначно. Адже такий портрет не дуже притаманний цій місцевості. Привертає багато уваги. В Ізюмі — це взагалі перший мурал. Найбільш бурхливими були реакції, поки не домалювали обличчя. Люди не дуже розуміли, навіщо він тут, бо і так мають вдосталь проблем. Хтось рахував гроші, хтось цікавився "за чий рахунок бенкет". А коли з'явилось обличчя і всі зрозуміли, що все-таки Леннон у них буде — вже оцінювали творчу складову. Щоправда, цікавились, чому не Шевченко. Тоді вже почули багато позитивних відгуків. Для людей він став певною несподіванкою і приємністю.

Сергій Жадан організовує літературно-музичний фестиваль "Дорога на Схід". Відбудеться 18-19 серпня у м. Ізюм на Харківщині. Виступатимуть: "Тартак", "The Вйо", "Шана", "Жадан і собаки", молоді гурти з Донеччини й Луганщини. Читатимуть твори письменники: Любов Якимчук, Артем Полежака,Олексій Чупа та Дмитро Лазуткін.

Спілкувалась Ганна Щокань

Зараз ви читаєте новину «Портрет Джона Леннона на колишній Радянській площі - заклик до миру: Інтерв'ю з художником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі