понеділок, 31 липня 2017 13:40

Донбас "не чують" лише тією мірою, якою сам Донбас не чує інших: Жадан про новий роман "Інтернат"

Донбас "не чують" лише тією мірою, якою сам Донбас не чує інших: Жадан про новий роман "Інтернат"

У вересні вийде новий роман Сергія Жадана "Інтернат".
Головний герой — Павло, викладач української мови в інтернаті поблизу зони АТО. Не поділяє проукраїнських поглядів. Коли його місто фактично опиняється на території фронту — переосмислює ставлення до України й Донбасу.
"Роман задумав влітку 2014 року. - каже Сергій Жадан. - А почав писати, коли трапилася трагедія під Дебальцевим. Тоді головний персонаж не просто з'явився - я його побачив, відчув і зрозумів, чого він хоче. Дуже важливо, коли у людей зі Сходу України змінюється усвідомлення себе, своєї країни, своєї батьківщини і свого патріотизму", - каже Жадан.
" Інтернат - не тільки місце, де відбуваються події. Це — метафора невкоріненості, розгубленості, невлаштованості і неприкаяності. Тому що суспільство у нас жахливо невкорінене в цю країну — тією чи іншою мірою ми всі випускники великого українського "інтернату". Через цю метафору, зокрема, намагався пояснити своє розуміння специфіки Донбасу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сергій Жадан назвав 4 найкращі книги про війну на Донбасі

Хтось зводить все до проукраїнськості або антиукраїнськості. Мені здається, що специфіка і в цій невкоріненості. У регіону своя історія, яка відрізняється від інших, своя соціальна, економічна, культурна специфіка. І це ігнорувати теж неправильно, про це потрібно говорити. Розумію, що у всіх давно алергія на фразу "почути Донбас". Але тут річ не в Донбасі – річ у загальній суспільній глухоті, в тому, що Донбас "не чують" лише тією мірою, якою сам Донбас не чує всіх інших. У будь-якому разі, для мене завжди було важливим ретранслювати голоси, які зазвичай не потрапляють в ефір", - каже Жадан.
Роман вийде одночасно українською та російською.


Сергій Жадан організовує літературно-музичний фестиваль "Дорога на Схід". Відбудеться 18-19 серпня у м. Ізюм на Харківщині. Виступатимуть: "Тартак", "The Вйо", "Шана", "Жадан і собаки", молоді гурти з Донеччини й Луганщини. Читатимуть твори письменники: Любов Якимчук, Артем Полежака,Олексій Чупа та Дмитро Лазуткін.

Зараз ви читаєте новину «Донбас "не чують" лише тією мірою, якою сам Донбас не чує інших: Жадан про новий роман "Інтернат"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі