пʼятниця, 14 червня 2013 14:29

Польський митець привіз до Львова інсталяції зі сміття, свинячої шкіри та скелетів тварин
11

Фото: Фото: Ольга Швед

13 червня у Львівському Палаці мистецтв на Коперніка, 17 відкрили унікальну виставку польського митця Томаша Доманьскі "Програма переробки".

51-річний доктор мистецтв привіз вперше в Україну вражаючу виставку, яку вже показували у багатьох містах Польщі. "Програма переробки" - це абстрактні колажі, геометричні та органічні матерії, просторові об'єкти-скульптури. Для робіт автор використовував ганчір?я для підлоги з перемеленого старого одягу, шматки картону з макулатури, шматки шкіри, залишки їжі: використані чайні пакетики, яєчна шкарлупа, шкірка від ковбаси чи з копченої скумбрії, засушені комахи, миші, птахи і кішки, обрізки нігтів.

"Матеріали, що розпадаються, я використав у мистецтві, дав їм друге життя. Інсталяція із чайними пакетиками у Львові, це лише фрагмент великої роботи. Багато років я збирав чайні пакетики, їх приносили друзі, знайомі. Усього пішло близько чотирьох тисяч екземплярів. Ще у Єгипті муміфікували тварин, надавали їхнім органічним тілам святості, намагалися продовжити їхнє так зване "життя". Я купив старий 100-літній дім на кордоні із Німеччиною. Почав робити ремонт, а під фундаментом знайшов мумії котів. Виявилося, в Німеччині їх бальзамували і закладали у фундамент як оберіг житла. Я їх виставив у прозорих півкулях, освітив лампочками, виходило, що на голові наче німб - це додає їм святості", - каже митець.

Найбільше відвідувачів зацікавили картини із мухами, що прилипли до клейкої стрічки, роботи із яєчними шкарлупами, троянди із решток риби, засушені миші та коти, обрізки нігтів.

Томаш Доманьскі народився у місті Гіжицко, навчався в академії мистецтв у Вроцлаві. У 2003 році отримав ступінь доктора. Чотири рази отримував гранти Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща, а також багатьох інших фондів. Автор приймає участь у 50 персональних виставках і мистецьких акціях, та у більше 100 групових виставках.

Зараз ви читаєте новину «Польський митець привіз до Львова інсталяції зі сміття, свинячої шкіри та скелетів тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі