середа, 12 червня 2013 15:36

У Львові відкрили виставку засновника європейського оптичного мистецтва Віктора Вазарелі
13

Фото: Фото: Ольга Швед

11 червня у Львівському Палаці мистецтв на вулиці Коперніка, 17 відкрили виставку робіт відомого французького художника угорського походження, засновника європейського оптичного мистецтва Віктора Вазарелі.

Оп-арт – мистецтво на стику живопису і оптики дивує своєю сміливістю і новаторством. В роботах художників поєднані геометричні лінії і фарби створюють ілюзію об'єму і руху. Застосовуючи різноманітні оптичні й кольорові ілюзії, майстер створив визначні зразки оптичного мистецтва, яке є продовженням лінії техніцизму у модерні. Оп-арт набув надзвичайної популярності у 1960-70-х роках і вплинув на сучасних художників, індустріальних дизайнерів, графіків.

В Україну роботи митця привіз угорський колекціонер, музикант Тібор Чапеі. Його родина тісно товаришувала із Вазарелі, більшість робіт автор подарував.

"Його твори для мене мають асоціацію із музикою. Познайомилися ми майже півстоліття тому, коли я працював директором музичної школи у Будапешті. Так виникла тісна дружба, згодом я почав колекціонувати подаровані Вазарелі роботи. Вони унікальні. Ось півметрова дерев'яна скульптура 1972 року створення. Вона у форматі 3D, виглядає опуклою і об'ємною. Складена із 560 кубиків різного кольору. Саме тому досягається такий ефект. Її ціна приблизно 50 тисяч доларів", - каже колекціонер.

Експозиція виставки складається із 150 робіт художника: 120 серіграфій - особливого різновиду шовкографії, це багаторазове накладення шарів фарби, 20 об'єктів живописного автопортрету майстра, різноманітні скульптури, та єдиного у світі витвору мистецтва, що побував у космічному просторі - колажу "Космос". Картина була на борту "Союзу Т-6" на космічній станції "Салют 7" 1982 року. На ній поставили підписи усі космонавти.

Віктор Вазарелі народився в Угорщині, пізніше переїхав до Парижа, де працював графіком і художнім консультантом у різних рекламних агенціях. Його перша персональна паризька виставка відбулася 1944 року в галереї Деніз Рене, навколо якої об'єдналася група авангардних художників, очолювана Вазарелі. Помер 16 років тому.

Зараз ви читаєте новину «У Львові відкрили виставку засновника європейського оптичного мистецтва Віктора Вазарелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі