субота, 22 вересня 2018 10:32

Показали фото єврейської поетки з українським корінням, розстріляної в Польщі
20

Тему жіночності та єврейської ідентичності показали у рамках проекту польської мисткині Кристини Пйотровської "Любов чи війна"
Фото: Валерій Шмаков
Виставка відкрилася у львівській кав'ярні-галереї "Дзиґа".
Художниця створює роботи, які поєднують фотографію, графічні техніки та живопис.
Присвятила серію фото і відео Зузанні Ґінчанці - поетці міжвоєнної Польщі.
Вона народилася в єврейській родині у Києві на початку визвольних змагань.

Тему жіночності та єврейської ідентичності показали у рамках проекту польської мисткині Кристини Пйотровської "Любов чи війна". Вона створює роботи, які поєднують фотографію, графічні техніки та живопис. Є авторкою інсталяцій та відеоробіт. На виставці, яка відкрилася 19 вересня у львівській кав'ярні-галереї "Дзиґа". Присвятила серію фото і відео Зузанні Ґінчанці - поетці міжвоєнної Польщі. Вона народилася в єврейській родині у Києві на початку визвольних змагань. Батьки того ж року залишили Київ і оселились у місті Рівному. Потім опинились на Східних Кресах. У 1936 видала збірку віршів, які високо оцінили у літературних колах. Проте, мусила стати біженкою через єврейське походження. У 1945-му її заарештували та розстріляли в Кракові.

"Моє ознайомлення з поезію Гінчанки було дуже особистим. Це сталося ще у 1990-х. Пам'ятаю, як мій тато дивлячись на фотографію каже: "Це ж Зуза!". Ми разом з нею ходили до школи", – каже Кристина Пйотровська на презентації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донбас і мирні: розповіли 11 вражаючих історій цивільних людей війни

Наприкінці 2017 року ГО "Форум видавців" за підтримки Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку та осіб і інституцій з України та Польщі першими в Україні випустили збірку поезій Зузанни Ґінчанки. Книга надруковало у Львові видавництво "Майстер книг". Містить вірші різних періодів творчості в оригіналі (польською) та в україномовних перекладах Ярослава Поліщука. Ілюстрована мистецькими портретами поетеси зробленими сучасною польською мисткинею Кристиною Пйотровською.

Кристина Пйотровська.народилася у 1949 року у місті Забже в Польщі. Її творчість в основному зосереджується на темі ідентифікації та пам'яті. Виставлялася у Польщі, Швеції, а також у Парижі та Гамбургу. Брала участь у колективних загальнопольських та міжнародних виставках. Отримувала нагороди на Міжнародному бієнале графіки, зокрема, у Фрехені, Любляні. Живе і працює в Варшаві.

Зараз ви читаєте новину «Показали фото єврейської поетки з українським корінням, розстріляної в Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі