пʼятниця, 14 вересня 2012 19:30

Почесний гість Форуму видавців у Львові ДіБіСі П'єр розповів про смерть батька

Автор: Фото: Ольга Швед
  ДіБіСі П'єр, письменник, лауреат Букерівської премії
ДіБіСі П'єр, письменник, лауреат Букерівської премії

Під час 19 Форуму видавців у Львові відбулася дискусія "Хвороба як метафора" присвячена виходу українського перекладу книги Сьюзен Зонтаг. В український варіант книги входять два есе "Хвороба як метафора" та "СНІД та його метафори".

У дискусії взяли участь доктор медицини, професор, психолог Олег Чабан, доктор літературознавства, директор Інституту американської культури Гданського університету Марек Вільчинський, журналіст Валерій Панюшкін (Росія), ДіБіСі П'єр, письменник, лауреат Букерівської премії, Анатолій Заболотний, директор Фонду Ріната Ахметова "Розвиток України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові відкрили виставку іспанського ілюстратора

"Ця книга - яскравий приклад того, як майстерність слова допомагає людям з діагнозом "туберкульоз" та "рак" переосмислити свою хворобу, знайти в собі сили жити далі і боротися", – каже Марек Вільчинський.

Відома американська письменниця і філософ померла від лейкемії, її останнє дослідження називалося "Дивлячись на біль інших". Есе "Хвороба як метафора" Сьюзен Зонтаг писала, коли їй поставили діагноз "рак молочної залози". Вона проаналізувала межі, до яких ми розвинули міфологію, що часто спотворює уявлення про хворобу та ізолює пацієнта. У "Хворобі як метафорі" вона розвінчує міфи і говорить про справжній сенс хвороби, яка протягом століть впливає на культуру людства. У "СНІДі та його метафорах" розглядаються метафори, пов'язані зі СНІДом, та йдеться про правду, вільну від вини, сорому і страху.

"Мені ця тема близька. Мій батько помер від раку. Він науковець, усе життя вірив і довіряв науці. Коли йому лікарі сказали про діаноз – пухлина мозку, він не вірив до останнього, хоча і довіряв науці. Коли через три роки він помер, то ми помітили що тато не залишив жодних заповітів, розпоряджень щодо смерті. Так само було коли він служив. Він був пілотом-бомбардувальником. Перед вильотом їх зобов'язували залишати ключі від шафочки, аби у разі смерті не ламати замки. Батько жодного разу не лишив. Так як і у Сюзен, він оголосив своє ставлення до хвороби – боротьба. Це було його героїзмом, його спосіб мислення під час смертельної хвороби", - каже ДіБіСі П'єр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекламу Форуму видавців з книжкою Капранових розцінили як політичну агітацію

"Лікарі не повинні казати термінів смертельно хворим людям. Для когось життя може закінчитися швидше навіть цього терміну – не витримає серце чи суїцид, але і хтось може прожити повноцінно той відрізок часу, що лишився. Місію Бога не повинен брати на себе жоден лікар", - каже Олег Чабан.

"Фонд Ріната Ахметова протягом кількох років реалізує програми "Зупинимо туберкульоз в Україні" та "Рак виліковний". Спілкуючись з лікарями та пацієнтами, ми знаємо про те, яку важливу роль відіграє психологічний настрій в подоланні цих смертельно небезпечних захворювань і щиро віримо, що книга Сьюзен Зонтаг зможе допомогти багатьом людям", - зазначає Анатолій Заболотний.

Зараз ви читаєте новину «Почесний гість Форуму видавців у Львові ДіБіСі П'єр розповів про смерть батька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі