четвер, 21 червня 2018 10:21

Пісня про Буратіно-Лукашенка, провал американського кліпмейкера:цікаві факти про гурт "Ляпіс Трубецкой"

Пісня про Буратіно-Лукашенка, провал американського кліпмейкера:цікаві факти про гурт "Ляпіс Трубецкой"
Сергій Міхалок із "Ляпіс Трубецкой". Фото: Запилили.рф

21 червня 1996 році на святі музики в мінському парку Горького білоруський гурт "Ляпис Трубецкой" представив перший альбом "Ранетне серце". Продажі "Ранетого серця" побили всі білоруські рекорди - тираж склав від 20 до 30 тисяч примірників.

Gazeta.ua підготувала 9 фактів про Ляпісів:

1. Названий гурт на честь комічного персонажа роману Іллі Ільфа та Євгенія Петрова "12 стільців" Никифора Ляпіса, який носив псевдонім Трубецкой.

2. "Парагалактіка" - одна з найбільш ранніх композицій групи. Виконувалася на концертах до середини 1990-х. Після цього Сергій Міхалок подарував цю пісню білоруській групі ТТ-34. Текст пісні "Парагалактіка" не зовсім типовий для ранньої творчості "Ляпісів".

3. До дебютного альбому "Ранетне серце" (1996) була записана пісня "Лукашенко" на мотив дитячої пісеньки "Буратіно" ("Скажіть як його звуть?"). Але пісня в альбом не ввійшла. В одному з інтерв'ю Сергій Міхалок розповідав, що ця пісня виконувалася 1996 року в парку Горького в Мінську, і присутні співробітники міліції не знали, що робити з натовпом фанатів і групою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гурт ВВ влаштує танці у львівському клубі

4. "Ляпіс Трубецкой" - лауреати премії RAMP номінації "Кліп року" за відео "Капітал" (2007) і "Вогники" (2009), а також як "Група року" (2009).

5. У серпні 2004 з'явилося відео на пісню "Почтальоны", зняте американським режисером Кевіном Джексоном. Фани назвали його найдорожчим і найбільш невдалим відео групи.

6. Навесні 2011 року гурт потрапив до списку заборонених у Білорусі діячів культури та мистецтва.

7. Останнім студійним альбомом з піснями білоруською мовою став "Рабкор" (2012). Примітно, що для нього було записано аж 4 пісні: "Не Биць скотам!", "Цмок ды Арол", "Маеш яйцы?", "Панас". Альбом "Матрешка" (2014 року) став першим альбомом в дискографії "Ляпісів" за 10 років без пісні білоруською.

8. На 9 з 12 обкладинках студійних альбомів групи "Ляпіс Трубецкой" в тому чи іншому образі був зображений лідер групи Сергій Міхалок. На обкладинках альбомів "Золоті яйци", "Рабкор" і "Матрьошка" Сергія Міхалка немає.

9. 1 вересня 2014 року гурт офіційно припинив своє існування. 31 серпня 2014 року гурт провів свій останній концерт. Сергій Міхалок створив новий проект під назвою Brutto. А вокаліст Павло Булатніков та гітарист Руслан Владико - групу Trubetskoy.

Білоруський гурт Brutto представив у мережі кліп на нову пісню "Годзе". Разом із вокалістом у ролику знялися члени його сім'ї - син Макар і дружина Світлана Зеленковська, російська актриса.

Зараз ви читаєте новину «Пісня про Буратіно-Лукашенка, провал американського кліпмейкера:цікаві факти про гурт "Ляпіс Трубецкой"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі