вівторок, 14 січня 2020 21:45

Пилип Іллєнко назвав найочікуваніші українські фільми 2020 року

Автор: facebook.com
  Актор Олег Щербина у воєнній драмі "Черкаси" грає матроса з позивним "Заєць". У складі екіпажу тральщика "Черкаси" чинить опір російським військам, які заблокували корабель на озері Донузлав у березні 2014-го під час анексії Криму. Фільм вийде у прокат 27 лютого
Актор Олег Щербина у воєнній драмі "Черкаси" грає матроса з позивним "Заєць". У складі екіпажу тральщика "Черкаси" чинить опір російським військам, які заблокували корабель на озері Донузлав у березні 2014-го під час анексії Криму. Фільм вийде у прокат 27 лютого

3 українські фільми найбільше чекає цього року колишній голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Про це він розповів Gazeta.ua.

"Толока", реж. Михайло Іллєнко

Прем'єра – 12 березня

"У фільму вже був тур прифронтовою територією. Там, де нема кінотеатрів. Описати "Толоку" складно, картина несподівана. Охопила 400 років української минувшини. Але не є історичною стрічкою, як це розуміють у кіно. Складно визначити її жанрову приналежність. Це українські "100 років самотності". При цьому "Толока" актуальна своїми меседжами. І надзвичайно оптимістичний фільм.

У Тараса Шевченка є балада про те, як у Катерину закохалися троє козаків. Вона пообіцяла стати дружиною тому, хто визволить із полону її брата. Двоє козаків загинули, намагаючись виконати умову. Третій врятував брата – але той Катерині виявився коханим.

Фінал поезії відсувається надовго – чекати Катерині доведеться не одне століття, не старіючи та не втрачаючи надії. Ця розповідь пролітає крізь історію України, відтворює її драматичні та героїчні епізоди. Кожне випробування руйнує й хату Катерини. Але вона вперто, як і сотні поколінь українців, знову й знову піднімає її з руїн. Вік української хати короткий – від війни до війни. Якби не толока, не було б де й зустріти коханого. Але жодна хата в Україні ніколи не була "скраю". Дія стрічки триває до наших часів. Побачимо татар, Івана Мазепу, батька Махна, Голодомор, гітлерівців, затоплені села, Чорнобиль, АТО. Живемо в епоху постмодернізму. У творчості він диктує прийоми, що апелюють до культурного досвіду глядача. Тому цей фільм цікавий буде саме українцям. У "Толоці" архетипи, символи легко впізнаємо і зчитуємо, бо в цьому соціокультурному борщі варимося все життя".

"Екс", реж. Сергій Лисенко

Прем'єра – 23 січня

"1932 року члени націоналістичної Української військової організації спланували пограбувати поштове відділення в містечку Городок на Львівщині. Гроші збиралися витратити на розвиток антипольського повстанського руху. Операцію назвали "Екс" – від "експропріація". Її учасників заарештували і стратили. Сценарій створили на основі реальних подій. Круте кіно, майже вестерн. Тільки замість ковбоїв – українські націоналісти".

"Черкаси", реж. Тимур Ященко

Прем'єра – 27 лютого

"У березні 2014-го тральщик "Черкаси" зі ще 12 українськими кораблями росіяни заблокували на озері Донузлав у Чорноморському районі Криму. Екіпаж чинив опір три тижні. "Зелені чоловічки" штурмували "Черкаси" з катерів і бойових вертольотів.

Під час роботи над цим проєктом мені вдалося познайомитися з командиром корабля – капітаном другого рангу Юрієм Федашем. Він служить в Одесі начальником відділу бойової підготовки Військово-Морських сил. Це підсилило враження від фільму.

Одну з ролей зіграв колишній матрос тральщика Михайло Воскобойник".

Повне інтерв'ю з Пилипом Іллєнком читайте в журналі "Країна" від 16 січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без свого кінематографа Україна не буде успішною - Пилип Іллєнко

Пилип Іллєнко п'ять років очолював Державне агентство України з питань кіно - із серпня 2014-го до серпня 2019-го. За час його каденції створили 173 фільми, з них 67 – ігрові повнометражні. 2013‑го в кінотеатрах крутили 12 українських стрічок, торік – 35. Касові збори українських картин збільшились із 17 млн грн за 2014-й до 198 млн грн за 2018 рік.

Зараз ви читаєте новину «Пилип Іллєнко назвав найочікуваніші українські фільми 2020 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі