понеділок, 02 липня 2018 15:40

"Під такою творчістю підпишеться будь-який недруг українського народу": "Правда" писала про вірш Сосюри

"Під такою творчістю підпишеться будь-який недруг українського народу": "Правда" писала про вірш Сосюри
Перша шпальта радянської газети "Правда". Фото - ljpoisk.ru

2 липня 1951 року радянська газета "Правда" засудила вірш українського поета Володимира Сосюри "Любіть Україну!", який з'явився в журналі "Звезда" в перекладі російського поета Олександра Прокоф'єва. Редакційна стаття мала назву "Проти ідеологічних перекручень у літературі".

"Оспівує якусь одвічну Україну. Поза часом, поза епохою, без сталінських п'ятирічок, без колгоспного ладу", - написали в публікації.

Зробили висновок: "Під такою творчістю підпишеться будь-який недруг українського народу з націоналістичного табору, скажімо, Петлюра, Бандера".

Через чотири дні в газеті "Радянська Україна" надрукували велику статтю українського радянського поета Андрія Малишка "За ідейну чистоту літератури проти націоналістичних рецидивів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина ввела війська на Галичину

"Стаття "Правды" змушує нас глибше придивитись до творчості Володимира Сосюри. Прояви націоналістичної ідеології, національної обмеженості не є випадковими і поодинокими в його творчості. Не зрозумів ролі ленінсько-сталінської дружби народів і виступав з рядом занепадницьких, безідейних віршів, а то й прямо ворожих, як вірш "Любіть Україну!", - написав Малишко.

Після заборони вірша, Володимира Сосюру перестали друкувати.

Заборону на публікацію вірша "Любіть Україну!" зняли 1958 року.

Вірш "Любіть Україну!" Володимир Сосюра написав у травні 1944-го у визволеному від фашистів Києві.

"Повний щастя перемоги і радості повороту на Україну, я 1944 року написав вірш "Любіть Україну!", який студенти просили по кілька разів читати їм на літвечорах", - зазначив Сосюра. Присвятив його приятелю - декану філологічного факультету Київського університету Юрію Кобилецькому, який згодом також зазнав утисків з боку влади.

Зараз ви читаєте новину «"Під такою творчістю підпишеться будь-який недруг українського народу": "Правда" писала про вірш Сосюри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі