середа, 27 червня 2018 20:52

Угорщина ввела війська на Галичину

Угорщина ввела війська на Галичину
Вояки угорського Рухомого корпусу на велосипедах. Фото: Вікіпедія

27 червня 1941 року Угорщина оголосила війну СРСР. Авіація завдала удару по Лавочному, Коломиї, Стрию, Надвірній та Станіславові.

Щоб отримати формальний привід вступити у війну, угорські військові вдалися до провокації. 26 червня 1941 року самі бомбардували міста Кошице у Словаччині, Мукачеве та Рахів на Закарпатті. Загинуло 30 осіб і 285 отримали поранення.

Вже 27 червня угорські підрозділи атакували радянські частини, що охороняли Яблунецький перевал, пише сайт territoryterror.org.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Разом з Німеччиною війну захотіли розпочати ще 5 країн

28 червня 1941 року розпочалось сухопутне вторгнення угорських військ. Вони окупували Станіславівську область. На цих землях тимчасово була встановлена угорська військова окупаційна влада.

Потім взяли під свій контроль територію області на південь від річки Дністер, що таким чином стала природною лінією розмежування між угорською та німецькою окупаційними зонами.

Підрозділи Угорщини були у складі 29 дивізій та 16 бригад союзників Німеччини — Фінляндії, Угорщини і Румунії.

14 червня 1940 року Париж був окупований нацистами - через місяць після входження німецьких військ на територію Франції. За тиждень Франція підписала акт про припинення воєнних дій проти Німеччини. Вона втрачала контроль над 60% своєї території, флот, повністю роззброювалась і зобов'язувалась утримувати німецькі та італійські окупаційні війська.

Перед тим 124 німецьким дивізіям протистояло 65 французьких. Становище Франції ускладнилось вступом у війну на боці Німеччини Італії та необхідністю відкриття фронту в Альпах. Але наступ, розпочатий італійською армією від Монблану до Середземного моря - провалився. Хоча італійська армія у 6 разів чисельно переважала французьку.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина ввела війська на Галичину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути