пʼятниця, 15 грудня 2017 21:45

Один з найвідоміших архітекторів світу навмисне вдягав різні шкарпетки
12

"Mop" Maishima Incineration Plant 1997-2001 (Сміттєспалювальний завод "MOP", Японія)
Фото: lifeglobe.net
Будинок Хундертвассера
Будинок Хундертвассера

15 грудня 89 років тому народився австрійський митець-реформатор Фриденсрайх Хундертвассер (справжнє ім'я Фридерик Стовассер). Він кардинально змінив усталенне розуміння краси в архітектурі.
Найвідоміший твір митця - будинок з різними вікнами у Відні. Його називають Будинок Хундертвассера. Фасад розписаний асиметричними чотирикутниками, а ключовий фрагмент декору - кахлі. Всі стіни нерівні, прикрашені рослинністю.
Там найдорожчі у Відні квартири. Кажуть, не всі мешканці можуть прожити тут довго. Під вікнами постійно бродять туристи, також незручно пересуватися по нерівних підлогах.

Автор: lifeglobe.net
  Будинок Хундертвассера
Будинок Хундертвассера

Хундертвассер був переконаний, що не можна жити в однакових будинках-коробках: людям від цього погано. Втілив в життя кілька проектів з реставрації колишніх фабрик і заводів - нудних коробок, робив їх подібними до казкових палаців. Як і каталонський архітектор кінця ХІХ ст. Антоніо Гауді, Хундертвассер майже всюди використовував биту керамічну плитку. Створював з неї мозаїку. Він також прикрашав будинки золотими або блакитними куполами-маківками і створював в стінах ніші для дерев. Хундертвассер вважав, що дати деревам і траві місце в будинку - хоч якась компенсація за шкоду, завдану природі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські фольк-рокери записали альбом після 6-річної перерви

Автор: lifeglobe.net
  Будинок Хундертвассера
Будинок Хундертвассера

В 1959 році Хундертвассер влаштував у Гамбурзі безперервну виставу на два дні. Поки глядачі скупчилися в приміщенні, чекаючи на її початок, Хундертвассер, повзаючи буквально під ногами у них, почав вести фарбою лінію, вибравши точку внизу стіни. Протягом двох днів і двох ночей він і два його друга, Базон Брох і Харальд Шульт, постійно малювали лінію на стінах - спочатку чорним, потім червоним, при світлі свічок, коли влада відключила електрику. Перформанс був перерваний, коли лінія досягла висоти в 2,5 метри. Хундертвассер був незадоволений, що йому не дозволили закінчити задумане і поступово дістатися до точки в центрі стелі, де лінія-спіраль знайшла б своє завершення.

Автор: lifeglobe.net
 

Архітектурну концепцію Хундертвассер описав в декількох маніфестах. Один із них - "Право на третю шкіру" прочитав у 1967 році оголеним на вулиці Мюнхена, прямо перед здивованою натовпом. Навмисно шокував публіку, постійно одягав різні шкарпетки.

Коли люди цікавились причиною, відповідав: "А чому, власне, ви носите однакові ?!"

Хундертвассер багато працював також над проектами державних прапорів, монет, поштових марок. У 1999 р він приступив до свого останнього проекту, який отримав назву "Зелена цитадель Магдебурга". Працював над ним до смерті.

Автор: lifeglobe.net
  Зелена цитадель Магдебурга 2003-2005
Зелена цитадель Магдебурга 2003-2005

На першому поверсі зараз знаходиться кілька магазинів, кафе, ресторан і магазин Хундертвассера, в якому можна купити книги про художника.

Також в будівлі - театр, готель, дитячий сад, приймальня лікаря і нотаріус. Більша частина будинку використовується як житловий простір.

Довідка:

Народився Фредерік Стовассер в 1928 у Відні, в дитинстві навчався в школі Монтессорі. У 20 років, під час подорожі по Італії, змінив ім'я на більш благозвучне з його точки зору - Фриденсрайх Хундертвассер. Навчався в Академії витончених мистецтв у Відні, де зазнав впливу художників-експресіоністів Уолтера Кампманна і Егона Шиле. Багато подорожував, і всього один день провчився в школі образотворчих мистецтв Парижа. Пізніше заснував універсальну академію всіх творчих областей під назвою "Пінтораріум". Два рази одружився, шлюби тривали рік і п'ять років.

У столичному Мистецькому арсеналі відкрилась виставка "Бойчукізм". Виставили твори митця Розстріляного відродження Михайла Бойчука та його учнів.

'

Зараз ви читаєте новину «Один з найвідоміших архітекторів світу навмисне вдягав різні шкарпетки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі