Ексклюзиви
пʼятниця, 08 грудня 2017 15:23

Шедеври послідовниця ховала в стіні: Відкрили виставку майстра "Розстріялного відродження" та його учнів
39

Твір Миколи Касперовича. Без назви.
Роботи Оксани Павленко

У столичному Мистецькому Арсеналі відкрилась виставка творів митця "Розстріляного відродження" Михайла Бойчука та його учнів. В Європі їх називали продовжувачами візантійської традиції. Бойчук навчався у Відні, Мюнхені, працював у Парижі. Творив у великоформатному жанрі. Відзначають взаємний вплив українського художника та мексиканського мураліста Дієго Рівери. Розписи й фрески не збереглись. Михайла Бойчука з дружиною за сфабрикованими звинуваченнями у формалізмі й буржуазному націоналізмі розстріляли 1937 року в Києві.
В експозиції - близько 300 картин, зібрані з 18 музеїв та приватних колекцій.

  Михайло Бойчук. Українка.
Михайло Бойчук. Українка.

"Коли задумували виставку - консультант сказав, що експозиції не буде - нема жодної роботи, - розповідає куратор Ольга Мельник. - Знайшли 72 твори майстра. Переважна більшість - ескізи й картони, які зберегла художниця і громадська діячка Ярослава Музика. Коли її 1946-го заарештували за зв'язки з УПА, чоловік замурував твори між стінами. 1950 року МГБ вилучили всі роботи Бойчука з Львіського музею, заснованого митрополитом Андреєм Шептицьким і спалили в печах".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богдан Ступка і жінка у кривавій сукні: Художниця незвично зобразила героїв Шекспіра

Бойчукісти мали на меті реформувати українське мистецтво. Звертались до історичної спадщини, малювали замість олії - фарбою на основі яєчного жовтка - темперою.
"Прагнули змінити своїм мистецтвом світ. Така амбіція була і у авангардистів. Але якщо Казимір Малевич був громадянином світу, то Михайло Бойчук - понад усе українцем. Авангардист Малевич казав, що музеї треба знищити, і все це археологія. А Бойчук вважав, що треба вчитись у старих майстрів, застосовувати нову сучасну форму - і творити своє національне мистецтво. Один із перших "бойчукістів" Микола Каспірович створив картину "Ескіз до фрески зодчих всесвіту". Його розстріляли 1938-го", - каже Ольга Мельник.
Більшість монументальних творів Бойчука і його учнів зчистили зі стін разом із тиньком - основою, на яку наносили фарби.

 

"Бойчук та його учні створювали мистецьку моду, мейн-срім у мистецтві початку ХХ ст. Відроджували техніку іконопису, сполучали зі стінописом - фресковим розписом, як був у Середньовічній Італії. Вважали, що мистецтво служить розбудові ідеального суспільства. Зображали хліборобів серед родючих ланів, жінок з дітьми - подібно до Богоматері з дитям. Один з найвідоміших творів Михайла Бойчука - "Двоє під деревом". Автор назвав його світською іконою. Замість Мадонни на ній - селянка з сином. Яблуня - символ древа життя. Повсякденність українського села перетворювали на сакральне дійство. У них генетично не виходило підлаштуватись під панівний напрям соцреалізм, тому їх таврували як формалістів. Спочатку більшовиками була спровокована мистецька дискусія, потім її перевели в площину політичну - і їх репресували", - каже Ольга Мельник.

  Михайло Бойчук. Двоє під деревом. світська ікона
Михайло Бойчук. Двоє під деревом. світська ікона

В експозиції - колекція керамічних ляльок для Вертепу учнів Михайла Бойчука - Оксани Павленко та Василя Седляра.

  Вертеп. Оксана Павленко, Василь Седляр
Вертеп. Оксана Павленко, Василь Седляр

Виставка "Бойчукізм" триватиме до 28 січня 2018 року.

Українська художниця Катерина Білокур за своє життя вона намалювала 120 полотен. Почала творити у 6 років: тайкома брала шкільного зошита молодшого брата Грицька і розмальовувала його конями.

Зараз ви читаєте новину «Шедеври послідовниця ховала в стіні: Відкрили виставку майстра "Розстріялного відродження" та його учнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі