пʼятниця, 22 грудня 2017 12:32

"Не всі в морі топляться - більше в калюжах" - 10 цитат з творів Марко Вовчок

"Не всі в морі топляться - більше в калюжах" - 10 цитат з творів Марко Вовчок
10 цитат з творів письменниці Марко Вовчок Фото: Facebook

Сьогодні, 22 грудня, день народження української письменниці Марко Вовчок.

Народилася 22 грудня 1833 року у збіднілій дворянській сім'ї. Справжнє ім'я - Марія Вілінська. Твори Вовчка мали антикріпацьке спрямування та описували історичне минуле України. У 1860-х роках Вовчок здобула значної літературної слави в Україні після публікації у 1857 році україномовної збірки "Народні оповідання".

Gazeta.ua пропонує найяскравіші цитати з творів письменниці.

Посідали, поговорили, покохались, — усе лихо забулось. ("Інститутка")

Он лихо, то лихо: що нікого тобі згадати, ніхто й тебе не згадає; нікуди піти й ніде зостатись. Усі тобі чужі, і все, усе чуже: і хата, і люди, і одежа... ("Інститутка")

Брехнею світ перейдеш, та назад не вернешся ("Чортова пригода")

Вирватися з деспотичних рук не складає особливих труднощів для хоч трохи сильної людини, але вирватися з деспотичних, люблячих рук дуже важко. Коли вам явно і безжально закидають аркан на шию, ви, явно і не соромлячись, намагаєтеся скинути його. Але коли, притискаючи до серця і обливаючи вас сльозами любові і ніжності, затягують цей аркан, то ви, і задихаючись, все ще вагаєтесь, як це розірвати петлю, затягнуту рідною, ніжною рукою. ("Жива душа")

Не всі в морі топляться - більше в калюжах ("Дяк")

Що наша копійка? Кров'ю обкипіла! ("Інститутка")

Хто лицемірить з людьми, тому і собаки не вірять! ("Казки і бувальщина")

В радості і веселості час летить швидкокрилим птахом, а в горі і печалі повзе гірше хворого равлика. А якщо до печалі домісилися ще тривога, так всяка хвилина здається за ціле століття. ("Казки і бувальщина")

Гордість - гріх. Людина горда, що міхур водний: сьогодні здувся, а завтра лопнув! ("Маруся")

Гірко даремно кохати, гірко даремно дожидати, а ще гірше не кохати й не дожидати ("Три долі")

Письменниця й перекладачка 36-річна Марія Маркович, знана як Марко Вовчок, 24 травня 1870-го підписала угоду з петербурзьким видавцем Сергієм Звонарьовим на укладання й редагування ілюстрованого місячника "Переводы лучших иностранных писателей". За це видавець зобов'язався сплачувати їй по 2 тис. руб. сріблом на рік. На ці гроші можна було орендувати елітну квартиру "з шести кімнат з дровами" протягом року. А якщо редакторка візьметься ще й перекладати, то додатково одержить гонорар по 25 руб. сріблом за друкований аркуш.

Зараз ви читаєте новину «"Не всі в морі топляться - більше в калюжах" - 10 цитат з творів Марко Вовчок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі