четвер, 17 вересня 2020 00:45

Не дуже розумію слово "любов" - Таня Малярчук

Не дуже розумію слово "любов" - Таня Малярчук
Вірші лізли з мене, як маленькі монстри. Це були наче важкі пологи — Таня Малярчук. Фото: facebook.com

10 разів вживає слово "любов" письменниця Таня Малярчук у книжці віршів і колажів "За такі гріхи Бог ще подякує".

Про це каже письменник і літературний критик Олександр Бойченко. Був модератором презентації збірки на Міжнародному поетичному фестивалі Meridian Czernowitz, пише журнал "Країна".

"Ти ж розумієш, на початку XXI століття - це стидоба говорити таке, - звертається Бойченко до авторки. - Ти казала, що ця книжка – ніби пройтися голою в людному місці. На відміну від прози, твої вірші незахищені. Тут нема ховання. Заголовок хоробрий. Вжити в назві слово "Бог" - це ще крутіше, ніж "любов" у віршах. Тема також – кохання і травми. А ти хоробра людина?"

"Боягузка. Але коли визнаєш це – вже мужність, - каже Малярчук. Виходить на зв'язок скайпом зі своєї квартири в австрійському Відні. - Вирішила, що можу навіть без шкіри себе показати іншим. Це моя найінтимніша, найприватніша, найбільш особиста книжка. На обкладинці немає мого імені й назви. Тільки колаж.

Я написала ці понад 50 віршів протягом квітня 2018-го. Лізли з мене, як маленькі монстри. Це були наче важкі пологи. Не могла в той місяць нічого іншого робити. Заглянула в абсолютну порожнечу самої себе. Не була впевнена, чи хочу їх видавати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрій Андрухович видає роман

Книжка швидше про жінку. Досвід блукань і страждань, які переживає, коли наважується на самознищення заради того, щоб віднайтися. Слово "любов" вживаю часто, тому що не дуже його розумію. Знаю, що таке стосунки, пристрасть, нетерплячість, бажання когось побачити, бути з кимось, розчинитися в ньому, страх близькості. Але "жертвувати заради любові" або "я тебе любив більше за життя" - що це значить?

Колажі є невід'ємною частиною книжки. Годинами вирізала й складала частинки з журналів і газет. Один шматок знайшла в калюжі біля будинку. Висушила і приклеїла.

Я не поетка і ніколи нею не буду. "За такі гріхи Бог ще подякує" - необхідний експеримент. Цією книжкою дала собі дозвіл бути такою, якою я є".

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 17 вересня.

Понад 20 митців із п'яти країн стали учасниками 11-го Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz у Чернівцях. Цьогоріч уперше проходив онлайн 4-6 вересня. Події заходу транслювали по телебаченню та в інтернеті.

Зараз ви читаєте новину «Не дуже розумію слово "любов" - Таня Малярчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі