понеділок, 11 липня 2022 16:59

НБУ випустив перші памʼятні монети за час війни

Національний банк України випустив пам'ятні монети "В єдності – сила".

Вони присвячені міжнародній підтримці України у війні проти РФ. Про це повідомила пресслужба НБУ.

"Це – перші монети, які Національний банк вводить у обіг під час війни. Від ідеї до випуску вони створені в умовах воєнного часу під звуки сирен повітряної тривоги", – йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сувенірний магазин Білого дому продаватиме монету з цитатою про "русский военный корабль"

Монету презентували у двох варіантах. Це номінал 10 гривень, виготовлено зі срібла 925-ї проби, тираж – до 5 тис. І номінал 5 гривень – виготовлено з нейзильберу, тираж – до 250 тис.

Лицьова сторона монети відтворена за мотивами ескізу "Єдність – сила" авторства Аліни Малюти. Малюнок увійшов до п'яти кращих ескізів за підсумками відкритого голосування на кращий ескіз, яке проводив Нацбанк у квітні. На ньому розміщено державний Герб України, навколо якого зображені попарно з'єднані руки, замкнуті в коло та обвиті синьо-жовтою стрічкою.

Автор: НБУ
  Національний банк ввів у обіг пам'ятні монети "В єдності – сила"
Національний банк ввів у обіг пам'ятні монети "В єдності – сила"

Інший бік монети виконано за мотивами ескізу "Допомога країн-партнерів". Його автор – Сергій Топкін, який також брав участь у конкурсі. Під написом – стилізована композиція з кольорових прапорів 15 країн, які всебічно допомагають Україні в боротьбі з російським агресором. Це Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Польща, Канада, Естонія, Литва, Латвія, Італія, Швейцарія, Чехія, Швеція, Нідерланди, Німеччина, Франція, Японія.

 

Планують випустити цілу серію "Безсмертна моя Україно".

"Допомога Україні і фінансовий тиск на агресора є потужною і невід'ємною зброєю в цій війні. Ми щиро вдячні за підтримку нашим міжнародним партнерам та прагнемо увіковічнити їхні зусилля і нашу вдячність у пам'ятних монетах", – зазначили в НБУ.

Монети можна придбати у Приватбанку, Укргазбанку, Радабанку і Таскомбанку.

Центральний банк Естонії присвятив монету Україні номіналом €2. Дизайн монети розробила українська студентка Дарія Тітова, яка тікала від війни та зараз живе в Естонії.

Зараз ви читаєте новину «НБУ випустив перші памʼятні монети за час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі