Ексклюзиви
понеділок, 21 січня 2013 20:23

На святі гумору імені Степана Руданського роздягалися догола
14

Фото: Фото: Тетяна САРАХАН

У неділю, 20 січня у місті Калинівка Вінниччини відбулося всеукраїнське свято сатири та гумору імені Степана Руданського. Традиційно розіграли гусей, баранів, поросят та побутову техніку.

Близько 11-ї ранку на центральну площу міста сходяться місцеві та з'їжджаються гості з інших областей України. Починається концерт. На сцені чиновники вітають калинівчан зі святом. Приїхав новопризначений вінницький губернатор Іван Мовчан.

На сцену виходить нардеп Микола Катеринчук. Аби калинівчани та гості не мерзли, пропонує зігрітися біля шинку, де продають горілку за закуску.

"Там є все. Але головне, що дні Степана Руданського - це не просто зібратися поїсти шашлики, а й вміємо зберегти традиції, у яких виховуємо наших дітей. Наступного року буде 180-та річниця від дня народження Руданського. Пропонуємо на честь нього встановити пам'ятник. Якщо оплесками підтримаєте, я обіцяю його встановити", - каже Катеринчук.

Люди плещуть у долоні і викрикують "Браво!". Тим часом навкруги розмістили ярмарку і світлиці сіл Калинівського району. Вони у вигляді імпровізованих хатинок із дитячими люльками. На столах безліч наїдків. Молодиці в українських костюмах припрошують прохожих купити пирогів, ухи чи ковбаси.

До світлиці села Іванів підходить молоде подружжя з донькою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На святі сатири імені Руданського призом було порося (ФОТО)

"І на скільки таке кільце домашньої ковбаси заважить? 120 гривень? Пакуйте, бо такої треба ще пошукати в магазині чи на ринку", - дістає з гаманця гроші чоловік.

Жінка замотує ковбасу в газету. Каже, усю вже розпродала.

"Ковбаси наївся на святки, а зараз би випити склянку ухи. Я торік тут був, то дуже добра в Пиківській світлиці. Вони в уху кидають не тільки різну рибу, а ще півня або качку. За таку не шкода п'ять гривень заплатити", - каже 33-річний вінничанин Микола Присяжнюк.

Поки на сцені виступають гумористи, молоді хлопці обступили призовий деревяний стовп. Деякі роздягаються до трусів. Кажуть, голяка легше лізти по слизькому стовпі доверху. Як мурахи, хлопці стають ногами одне одному на плечі, руки та голову і дістають коробки з написом подарунка.

"Перший рік подарували порося. Так ми його вигодували і закололи на моє весілля. Потім виграв пилосос. Досі служить, а тепер тюнер. А інші хлопці виграли мікрохвильову піч, телевізор", - каже Артем Ожиревич.

Цьогоріч лауреатом всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського стала телеведуча вінницького телебачення Ганна Секрет за книгу "Правилівські предибенції" та за висвітлення свята.

Свято сатири та гумору святкують із 1981 року. Степан Руданський родився у селі Хомутинцях Калинівського району. Писав співомовки. Прославився піснею "Повій вітре на Вкраїну".

Зараз ви читаєте новину «На святі гумору імені Степана Руданського роздягалися догола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути