Ексклюзиви
вівторок, 15 липня 2008 16:08

Село Руданське перейменували 86 років тому

12 липня жителі села Руданське Шаргородського району Вінниччини відзначали свято села. 86 років тому його перейменували на честь українського поета Степана Руданського. До 1922 року село називалося Довгівцями.

— Це вчитель місцевої школи Іван Кільчицький добився, щоб село назвали Руданським, — розповідає його онука Ніна Клак, 50 років. — Тоді начальство району хотіло перейменувати село на честь комуніста Леоніда П"ятакова. Суперечок було багато, але проголосували за пропозицію діда.

Степан Руданський родом із села Хомутинець Калинівщини. У середині ХVІ–ХVІІ ст. він вісім років навчався і проходив практику в Шаргородській духовній бурсі.

— Старожили кажуть, бурсака Руданського любили, — усміхається сільський голова Михайло Боднарчук, 45 років. — Розповідали, як Степан привіз серед зими у школу дошки на лави для дітей, бо їм не було на чому сидіти. Хто ж знав, що він стане поетом? Тепер на концертах ми завжди декламуємо його вірші.

На концерті в сільському клубі аматори співають пісню на слова Степана Руданського "Повій, вітре, на Вкраїну". Під акомпанемент скрипки їм підспівують односельці та гості.

На свято приїхав правнучатий племінник Степана Руданського житомирянин Олексій Боржковський, 74 роки. Чоловік працює військовим лікарем у Житомирі, досліджує життя та творчість родича.

Після концерту всіх частували голубцями, картоплею та смаженою рибою. На десерт давали налисники з сиром.

Зараз ви читаєте новину «Село Руданське перейменували 86 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути