неділя, 19 листопада 2017 20:20

На екрани вийшов один з найбільших касових провалів в історії кіно

19 листопада 1980 року відбулася прем'єра фільму "Брама раю" американського режисера Майкла Чіміно. Бюджет стрічки склав близько $ 44 млн. Через низькі касові збори та інфляцію творці фільму зазнали збитків на $121 млн.

Попередній фільм Чіміно "Мисливець на оленів" з Робертом де Ніро та Меріл Стріп отримав п'ять "Оскарів". Був комерційно успішним. Прибуток від стрічки втричі перевищив початковий кошторис.

Кінокомпанія United Artists надала у розпорядження оскароносному режисерові $11,6 млн для знімання нового фільму на власний розсуд. Чіміно взяв за основу реальні події, які відбувалися у штаті Вайомінг 1892 року. Між фермерами та великими землевласниками розпочалися збройні сутички, що отримали назву "війна округу Джонсон". Між сторонами конфлікту опиняється шериф Джеймс Еверіл. Він намагається зупинити протистояння.

На головні ролі Чіміно запросив зірку кантрі Кріса Крістофферсона, Крістофера Вокена, Джона Герта та француженку Ізабель Юппер.

Проблеми розпочалися ще на початку знімань. На п'ятий день команда сильно відстала від графіку. Режисер прискіпувався до найменших дрібниць. Хотів, щоб стрічка вийшла якомога реалістичнішою. Одну сцену могли перезнімати по 50 дублів. У середньому з двох годин відеоматеріалу Чіміно використовував лише три хвилини. Він часто звільняв членів знімальної команди. Змушував працювати понаднормово.

Витрати на фільм відразу перевищили початково запланований бюджет. Один знімальний день обходився у $200 тис.

Автор: theredlist.com
  Для фільму побудували ціле містечко з декорацій
Для фільму побудували ціле містечко з декорацій

Якось режисер наполіг на тому, щоб знімальна команда з четвертої ранку до третьої дня чекала, поки на небі з'являться "правильні" хмари. Спеціально для зйомок збудували ціле містечко, де відтворили атмосферу ХІХ століття. Однак Чіміно не сподобалася ширина вулиці. Він наказав знести декорації і переробити їх. Ця забаганка обійшлася в $1,2 млн. За його бажанням раритетний локомотив перевезли зі штату Колорадо до Монтани. Відстань між пунктами призначення — більш ніж 900 км.

Акторам оплатили курси з катання на роликах, стрільби, верхової їзди. Локацією для фінальної битви фільму режисер обрав поле, їхати до якого треба було 3 години. За задумом Чіміно, площу мала вкривати густа трава. Для цього обладнали спеціальну систему зрошення ґрунту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Другий сезон - це провал" - кінокритик про серіал "Слуга народу"

Фільм "Брама раю" відомий також жорстоким ставленням до тварин. Під час знімань рубали голови курям, різали корів, влаштовували бої півнів. Загинули четверо коней. На це звернула увагу американська організація AHA (American Humane Association), яка контролює безпеку утримання тварин. Саме через "Браму раю" вперше за останні 20 років AНА повернулася на знімальні майданчики для нагляду над використанням тварин у фільмах.

Зйомки тривали майже рік. Загалом використали 460 км плівки, відзняли 200 годин матеріалу. На перегляд потрібно було витратити 9 діб. Коли Чіміно монтував фільм, вимагав, щоб його не турбували. Для цього найняв озброєну охорону, яка не впускала до режисера навіть представників кінокомпанії United Artists.

Автор: fthismovie.net
  Режисер Майкл Чіміно та виконавець головної ролі Кріс Крістофферсон
Режисер Майкл Чіміно та виконавець головної ролі Кріс Крістофферсон

Прем'єрна версія фільму тривала 5 годин 25 хвилин. Представники компанії наполягли на зменшенні хронометражу. Чіміно перемонтовув фільм протягом кількох місяців. Вдалося вирізати дві години матеріалу. Фінальна тривалість — три з половиною години. Режисер назвав скорочену версію "недогризком".

Після прем'єри стрічки Чіміно розкритикували. Фільм назвали "абсолютною катастрофою". Дохід від стрічки становив $3 млн. Це поставило хрест на існуванні кінокомпанії United Artists, яка стала банкрутом. Згодом її придбали Metro-Goldwyn-Mayer.

"Браму раю" номінували на "Оскар" за найкраще художнє оформлення. Фільм також претендував на "Золоту пальмову гілку" Каннського кінофестивалю. Та єдину нагороду, яку стрічці вдалося завоювати, стала "Золота малина" за найгіршу режисуру.

З настанням ХХІ століття фільм почали переоцінювати. Його демонстрували на кінофестивалях у Каннах і Венеції. Директор останнього назвав "Браму раю" невизнаним шедевром. Хвалив стрічку і режисер Мартін Скорсезе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У голлівудському фільмі знайшли український шеврон

Фільм став останнім в голлівудській ері американської нової хвилі. Вона тривала із середини 1960-х. Тоді скасували цензуру. Натомість ввели систему вікового рейтингу. Стрічки стали більш наближеними до життя, порушували важливі проблеми, які турбували глядачів. Режисери мали більше простору для творчості. Кінокомпанії почали заробляти більше через попит на фільми. Після виходу "Брами раю" настала ера блокбастерів, яка триває донині. У фільмах став ключовим не авторський задум, а видовищність картинки. Першим блокбастером вважають "Щелепи" Стівена Спілберга.

Зараз ви читаєте новину «На екрани вийшов один з найбільших касових провалів в історії кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі