четвер, 13 вересня 2012 15:38

"Молодість" відкриє антирежимний фільм

  "Молодість" має 40-річну історію
"Молодість" має 40-річну історію

20-28 жовтня у столиці пройде кінофестиваль "Молодість". Обіцяють показати близько 300 стрічок. Крім конкурсної програми  запропонують ретроспективу фільмів за участі Богдана Ступки. Польський режисер Агнєшка Голланд привезе зняту у Львові стрічку "У темряві" і зустрінеться з глядачами. Також відбудеться презентація кіноальманаху "Україно, Goodbye!". "Молодість" відкриють у Національній опері відреставрованим німим фільмом "Шкурник". Показ відбудеться у супроводі оркестру оперного театру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніч бієнале "повернула" Довженка українцям

"Фільм зняв 1927-го режисер Микола Шпиковський, - розповідає директор кіноархіву Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко. - Стрічку вважають одним з перших антирежимних фільмів. "Шкурник" - гротескова кінокомедія, яка вибивається з тогочасних пропагандистських агіток. Сюжет побудований на перипетіях громадянської війни в Україні. Головний герой — звичайний обиватель. У пошуках добробуту він стає спочатку на сторону червоних, потім білих і нейтральних військ. Кругом  дістає статуси завдяки своїй гнучкості. Чоловік має одну мету — заробити грошей. І доля йому у цьому сприяє. Ще одним головним героєм є верблюд. Випадково чоловік стає його погоничем, і подорожує на ньому Україною. Фільм не характерний для європейського кіно того часу, він сюрреалістичний. Шпиковський пізніше зняв стрічку "Хліб". Її ставили в один ряд з Довженковою "Землею". Картину реставрують цього року. Наступного року плануємо показати відреставровані українські кіношедеври на європейських фестивалях. Зараз ведемо переговори з Каннським".

Центром фестивальних подій буде кінотеатр "Київ". Також покази відбудуться в інших столичних кінотеатрах. Цьогоріч "Молодість" проходить 42-й раз.

Зараз ви читаєте новину «"Молодість" відкриє антирежимний фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі