четвер, 06 вересня 2012 15:47

У Нью-Йорку покажуть фільми Довженка і Параджанова

У Нью-Йорку покажуть фільми Довженка і Параджанова
Довженко на зйомках "Землі" Фото: intoclassics.net

З 7 по 12 вересня в Нью-Йорку в Лінкольн-Центрі (Lincoln Center Plaza) - головній культурній інституції США, відбудеться ретроспектива "Пізнаючи прекрасне: Українське поетичне кіно".

У програму ретроспективи входять сім українських фільмів, повідомляють Коментарі з посиланням на Національний центр Олександра Довженка.

Зокрема, в Америці покажуть "Землю" і "Звенигору" Олександра Довженка, "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова, "Камінний хрест" Леоніда Осики, "Вечір напередодні Івана Купала", "Криниця для спраглих" і "Чорний птах з білою міткою" Юрія Іллєнка. Деякі фільми будуть показані двічі, а "Тіні забутих предків" Параджанова покажуть шість разів.

"Цією програмою ми віддаємо невелику данину українському поетичному кіно, про яке сьогодні, на жаль, нам відомо не так вже й багато. Ми покажемо кілька шедеврів українського кіно, створеного в унікальному стилі народного модернізму, який об'єднав традиційні українські теми й образи з естетичними інноваціями", - йдеться в рецензії Лінкольн-Центру до української ретроспективи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніч бієнале "повернула" Довженка українцям

Як зазначили в центрі Довженка, ініціатором ретроспективи стало кінотоваристо Лінкольн-Центру, а Національний центр Довженка і Державне агентство з питань кіно підтримали ідею. Програма показів була сформована директором кінотовариства Лінкольн-Центру Річардом Пенья.

"Центр Довженка надає для показу фільми на 35 мм плівці, тобто фільми їдуть до Нью-Йорка з України", - прокоментували інформацію в центрі Довженка. Презентувати фільми буде український кінокритик, голова національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач.

Нагадаємо, що в 2009 році в Голлівуді на виставці Міжнародних фільмів і цифрових технологій CINE GEAR EXPO показували фільм Тіні забутих предків Сергія Параджанова. Український фільм відкривав секцію "Сторінки з історії кінематографа", в рамках якої також був показаний фільм "Хрещений батько" Френсіса Форда Копполи.

Зараз ви читаєте новину «У Нью-Йорку покажуть фільми Довженка і Параджанова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі