Ексклюзиви
вівторок, 01 жовтня 2013 12:28

"Міф про другу світову ми зробили в 3D" - у Києві презентували "Сталінград"

  Кадр зі зйомок фільму
Кадр зі зйомок фільму
Режисер Федір Бондарчук та продюсер Олександр Роднянський представили в Києві фільм "Сталінград". На прем'єрний показ, що відбувся в кінотеатрі "Сінема Сіті" також приїхала і акторка Яна Студіліна. Вона зіграла одну з головних ролей у "Сталінграді" - Машу, яка покохала німця.

Сюжет нового фільму Федора Бондарчука розгортається протягом двох днів у листопаді 1942-го року. Невеликій групі розвідників під командуванням капітана Громова вдалося переправитися через Волгу та закріпитися в одному єдиному будинку. Тут є кілька вцілілих солдат та остання його мешканка 19-річна Катя. А з іншого боку - місто повне німців.

Вибухи, порох, розірвані тіла, сльози та швидке кохання знято у форматі 3D.

"Зараз, створюючи фільм про війну, нам потрібен зовсім інший інструментарій, інструментарій сучасного кінематографу. 3D - це можливість максимально наблизити глядача до того, що відбувається на екрані. У фільмі повз вас не летять кулі, не розриваються снаряди, але є відчуття присутності - падає штукатурка, приміром... Тобто є те, що робить вас свідком подій" - каже Олександр Роднянський.

Проте режисер Федір Бондарчук наголошує, що це аж ніяк не документальне кіно.

"Це перш за все про емоції і відчуття. А місце дії, між іншим, доволі умовне. У кадрі ми зібрали на одній площі усі культові міські споруди - будинок, продовольчий магазин, фонтан... Насправді, вони аж ніяк не були на одній площі". І додає: "Ми знімали античну трагедію і ступінь умовності тут звісно присутній".

"Хоч фільм і не документальний, але кілька епізодів буквально виловили зі щоденникових спогадів ветеранів, - продовжує Олекснадр Роднянський. - Наприклад, коли у росіян не було вже зброї і щоб обдурити ворогів вони вимазували себе нутрощами мертвих німців і прикидалися трупами, аби напасти в неочікуваний момент".

"Війна - це сакральна тема для Росії. Це частина суспільної свідомості. І для багатьох молодих людей сьогодні Сталінград як Куликовська битва. Тому історію Стадінграда розповідаєм не з інтонаціями 60-70-х років, а робимо з цього сильну, емоційну історію, яка має зберегтися як частина міфу, культурного коду", - пояснює продюсер стрічки.

"У американців є своє міфологія - Темний Лицар та Бетмен, Трансформери. Ми робимо свою міфологію за допомогою ж того 3D" - продовжує Олександр Роднянський.

Бюджет "Сталінграда" склав близько 30 мільйонів доларів. Знімали під Петербургом. Для цього збудували окремі декорації на військовому полігоні.

В український прокат стрічка вийде 10 жовтня. Її планують показувати не лише в країнах пострадянського простору, але й в США та Китаї. Крім того, військову драму Федора Бондарчука цього року висунули від Росії на здобуття премії "Оскар".

Зараз ви читаєте новину «"Міф про другу світову ми зробили в 3D" - у Києві презентували "Сталінград"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі