пʼятниця, 29 березня 2013 12:09

Людей у спідньому обмалювали фосфоресцентною фарбою - у Києві нова виставка Віктора Сидоренка
13

Фото: Фото: Вікторія Хоменко

Відомий український художник Віктор Сидоренко представив у Bottega Gallery свій черговий художній проект, який продовжує тему пострадянської людини - "людини-в-кальсонах".

"Людина-в-кальсонах - образ, над яким я працюю досить давно, - пояснює 59-річний художник Віктор Сидоренко. - Полотна зроблені на міліметровому папері - папері, що використовується для проектування та креслення. Звідси й назва - "Проекції". Тут людина - частина цього креслення. Хотів показати, що всі завжди намагаються спроектувати, зробити те, що треба для тієї чи іншої влади - любої влади взагалі - тоталітарної чи демократичної. Тому що демократія - це м'яка форма диктатури тих чи інших законів".

На перший погляд, людина в кальсонах - образ, який вказує на ідею приреченості, залежності людини невільного, але в роботах художника, ця людина прагне свободи, знаходить можливість втечі, звільнення, нестримності. Серед робіт, які показані в галереї є автопортрет художника. Для інших картин - позували знайомі. Люди у спідньому у повний зріст вимальовані на міліметровому папері. Поряд з ними геометричні фігури - куби, конуси, паралелепіпеди. Поверх людей світиться оранжева сітка. У кожного з образів вона своя. У залі галереї звичайне світло вимкнене. На стелях лише кілька ультрафіолетових ламп. Полотна ніби світяться з середини.

"Спочатку я фотографував людей. Потім роздруковував їх на міліметровці. Далі ще пройшовся по полотну акрилом, сангіною. Потім наносив фосфоресцентну фарбу. У кожного з героїв своя проекція - сітка. Вдень вона практично невидима, але видима тоді, коли зявляється ультрафіолет. Це своєрідна метафора. Те невидиме у нас стає видимим лише за певних обставин" - розповідає про технологію створення полотен Віктор Сидоренко.

У залі також є скульптура жінки. Це модель скульптури, яку показували на виставці минулого року в Мистецькому Арсеналі. Там ця величезна скульптура була зроблена з тонованого склопластику. Біла модель жінки також вкрита оранжевою фарбою, яка світиться під ультрафіолетом. На її тілі не лише сітка, але й печатки.

"Печать - це знову ж таки символ. У кожного з нас в радянські часи були печатки - починаючи від знаку якості і закінчуючи знаком фабрики чи належністю до того чи іного прошарку суспільства. Її робив спеціально на кіностудії Довженка. Мені пошили спеціальну спідню жіночу білизну 50-х років. У неї і вдягнув свою скульптуру" - пояснює художник.

В іншому залі галереї - три великі картини людей, які летять у сірому просторі.

"Це інший цикл робіт - "Координації". Люди летять в деякому просторі, в якому вони намагаються стати на ноги і скоординуватися. Якщо скоординувався, то ти знайшов свій шлях у житті".

"Людей-в-кальсонах" Віктора Сидоренка можна побачити до 13 квітня. Галерея знаходиться по вулиці Михайлівській, 22б. Працює до 20:00 крім неділі та понеділка.

Віктор Сидоренко народився 31 грудня 1953 року в місті Талди-Курган, Казахстан. Народний художник України, Заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства. З 2001 року - по теперішній час - засновник і директор Інституту проблем сучасного мистецтва Академії мистецтв України. З 1997 року - віце-президент Національної Академії мистецтв України. Мав численні авторські виставки у Франції, США, Швейцарії, Казахстані, Україні, Фінляндії, Великобританії.

Зараз ви читаєте новину «Людей у спідньому обмалювали фосфоресцентною фарбою - у Києві нова виставка Віктора Сидоренка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі