пʼятниця, 22 березня 2013 15:23

"Усі чоловіки голі, а жінки в костюмах" - у Києві показують відверті картини грецьких богів та героїв
20

Фото: Фото: Вікторія Хоменко
Піфія
Горгони
Афродіта

- Усі чоловікі оголені, а дівчата - в костюмах. Така була перша задумка. Але, приміром, мій режисер Єва Стрельнікова позувала оголеною. Вона зображає Пандору. Пенелопа в мене також дуже відверта. Її костюм з пряжі, - каже художник, сценограф театру, кіно і телебачення Олександр Тетерін.

У Музеї сучасного мистецтва показують його графічні роботи "Деталі". Художник присвятив їх давньогрецькій міфології.

"Міф -це форма, а основна ідея - кохання. Любов взаємна, любов до себе як у Нарциса, любов без відповіді як у Федри. Інтирига чи флірт. Тому все виконано в червоному кольорі. Кольорі кохання. До того ж графіка завжди прагне серійності. У цій техніці я завжди роблю ескізи костюмів і декорацій. Використовую гуаш. Мені подобається її оксамитова матова поверхність" - пояснює Олександр Тетерін.

На виставці представлено 20 полотен. Її починає зображення Аріадни, яка за міфом дала клубок ниток Тесею, аби той зумів вибратися з Лабіринту. Художник використав і "Одісею" та "Ілліаду" Гомера, і Есхіла, і Евріпіда.

"Найбільше люблю міф про Федру. Вона закохалася у свого пасинка Іполіта, але він відкинув її залицяння. Тоді Федра обмовила його перед Царем, своїм чоловіком та його батьком. Цар прокляв сина. Іполіт розбився на пляжі. Федра не могла собі пробачити і покінчила життя самогубством.

На цьому полотні Федра обнімає статую. Бо пасинок залишився для неї холодним камнем. Це тема кохання без відповіді. Колісниця натякає, що потім він розіб'ється. А служниця, обнімає Федру. Вона продовження її костюму - спідниці з креноліном. Служниця була послом до Іполіта. Хто знає, якби Федра сама до нього прийшла - він можливо б і не відмовив".

На усіх графічних картинах зображені знайомі художника по роботі та друзі. Єлену Троянську вигадав, а Афродіта списана з фотографій Ренати Літвінової. Олексій Гладушевський - керівник телепроекту каналу СТБ "Зважені та щасливі" роздягся для образу Ореста. Позував один. Трьох дівчат художник домалював потім. Для Піфії позувала куратор виставки Ярослава Кравченко.

"Годину накладали грим в стилі епохи рококо. Спершу хотів одягнути модель в корсет, але такого не знайшли і вона приїхала позувати в чорному боді. На картині зробив його червоним. Позувала мені пів дня. Піфія передбачує не через карти, а через знання - книги. Писав її три дні - по 6 годин кожного".

"У кіно ми знімаємо загальний план, а потім укрупняємо його, а я роблю в графіці навпаки. Спочатку малюю обличчя, акцентуюся на деталях. Враховую, що в кожної людини індивідуальні руки та ноги. Використовую гуаш. Вона тонко дозволяє прописати деталі - вії, брови, волосся на руках у чоловіків, бороду".

"У мене тут немає котурнів, немає тог і тунік. Змішав різні стилі та епохи. Я би сказав, що це схоже на фешн-фотосесію".

Виставка у Музеї сучасного мистецтва триватиме до 4 квітня. У залі також влаштували імпровізовану бібліотеку - можна згадати міфологію за книгами Миколи Куна "Міфи стародавньої Греції".

Зараз ви читаєте новину «"Усі чоловіки голі, а жінки в костюмах" - у Києві показують відверті картини грецьких богів та героїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі