субота, 09 жовтня 2021 12:00

Куди сходити у вихідні: шість найкрутіших виставок жовтня
49

Виставка Future Generation Art Prize 2021 триватиме у Pinchuk Art Centre до 27 лютого
Фото: pinchukartcentre

Gazeta.ua зібрала перелік виставок, які неодмінно слід побачити цього місяця в Києві.

"Тату, шолом тисне. Сучасне мистецтво з колекції NAMU"

Національний художній музей України, 10 вересня - 28 листопада

Що дивитися: понад 50 творів у п'яти залах. Виставка вперше масштабно представить музейну збірку творів з другої половини 1980-х донині. Глядачі вперше побачать громадську колекцію творів, яка надійшла до NAMU завдяки аукціону "Час меценатів" 2004 року. Тоді ініційована "Фондом Мазоха" акція об'єднала музейників, колекціонерів, бізнесменів, культурних діячів, художників і мистецтвознавців, які прагнули підтримати музей у створенні колекції сучасного мистецтва.

На виставці представлені твори Павла Макова, Олександра Гнилицького, Гліба Вишеславського, Іллі Чичкана, Віктора Марущенка, Олександра Глядєлова, Андрія Сагайдаковського, Юрія Соломка, Дмитра Дульфана, Ігоря Гусєва, Василя Цаголова, Олександра Ройтбурда, Яни Бистрової, Валерії Трубіної, Тіберія Сільваші, Миколи Кривенка, Дмитра Кавсана, Сергія Панича, Марини Скугаревої, Олега Тістола, Арсена Савадова.

Де: вул. Михайла Грушевського, 6

Вартість квитка: дорослі 120 грн, студенти, школярі, пенсіонери - 50 грн. Останньої неділі місяця - безкоштовно.

10 жовтня о 16:00 - кураторська екскурсія Оксани Баршинової. Реєструватися тут. Коштує 200 грн

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художниця Ангеліна Гафинець пропонує незвичний погляд на інтер'єри

"Такий різний Ройтбурд"

Національний музей "Київська картинна галерея", 6 - 17 жовтня

Галерея Vakulenko Art Consulting, 14 жовтня - 14 листопада

Мистецький центр "Шоколадний будинок", 20 жовтня - 3 листопада

Що дивитися: картини українського митця, громадського активіста, директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда. Художник помер 8 серпня цьогоріч. Проєкт, присвячений його пам'яті, покажуть поступово в трьох локаціях і презентують глядачеві грані таланту в роботах різних періодів життя митця – живопис, графіка, відеоарт.

"Ройтбурд сміливо йшов на експерименти. Глибокий зміст і надзвичайно тонка іронія, притаманні митцеві як людині, знаходять своє відображення в усіх його роботах і є характерною ознакою стилю. Олександр Ройтбурд дуже любив розповідати історії – і, відвідавши виставки в рамках проєкту, ви неодмінно почуєте ці історії в роботах Майстра", - резюмують організатори.

Де: вул. Терещенківська, 9 (перший етап виставки)

Вартість квитка: повний – 70 грн, пільговий – 35 грн

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не час з'ясовувати стосунки. Треба об'єднатися проти проросійських сил - Ройтбурд про Україну, Одесу і музей

Автор: Нацiональний музей «Київська картинна галерея»
  Три виставки пам'яті художника Олександра Ройтбурда (1961-2021) покажуть у різних столичних локаціях. До 17 жовтня роботи можна побачити Київській картинній галереї
Три виставки пам'яті художника Олександра Ройтбурда (1961-2021) покажуть у різних столичних локаціях. До 17 жовтня роботи можна побачити Київській картинній галереї

Future Generation Art Prize 2021

Pinchuk Art Centre, 25 вересня - 27 лютого

Що дивитися: роботи 21 номінантки та номінанта Future Generation Art Prize із України, США, Ефіопії, Великої Британії, Гваделупи, Франції, Афганістану. Міжнародна премія в галузі сучасного мистецтва відкриває нові імена, надає довгострокову підтримку майбутньому поколінню художників. Заснована 2009 року.

"Геополітика впливає на глобальні потоки робочої сили, капіталу та технологій, залишається однією з основних сюжетних ліній у творах мистецтва, - кажуть куратори проєкту. - Наслідком історичного періоду колонізації, безперервних військових конфліктів і виснаження природних ресурсів є незагойні шрами. Тісний зв'язок зі світом природи представлено на виставці лінією спіритуалізму. Художники пропонують як нематеріальні, так і фізичні практики в якості інструменту турботи одне про одного всередині спільнот. Стосунки між людьми стають ключовим моментом проєктів".

Де: вул. Велика Васильківська/Басейна 1/3-2

Вхід вільний

"Футуромарення"

Мистецький Арсенал, 15 жовтня 2021 року- 30 січня 2022-го

Що дивитися: у дев'яти залах презентують шлях футуризму в Україні від початку 1900-х. Перехід від мистецтва минулого до майбутнього за "законами" футуризму відбувається через деструкцію, руйнування - експеримент і провокацію, змішування серйозного і смішного, політичного і побутового. На зміну розкладанню прийдуть конструювання нової культури та творення метамистецтва.

Де: вул. вулиця Лаврська, 10-12

Вартість квитка: 100 грн, пільговий - 50 грн, сімейний - 200 грн

"Корисні копалини: виставка опер у павільйоні спогадів"

Національний комплекс "Експоцентр України", павільйон №13, 1–31 жовтня

Що дивитися: "Це мультимедійна виставка на основі трьох опер, які ми показували в Києві у 2016–2018 роках, – розповідає Саша Андрусик, співзасновниця музичної агенції "Ухо". – Присвячена сучасній італійській опері – як вона звучить, про що говорить. Всі вистави демонструвалися один раз. Ми довго їх готували, документували, записували. Вирішили представити не у форматі театральної постановки, а як виставковий проєкт. Дія однієї з опер відбувається в Лімбі. В католицькій традиції це місце між раєм і пеклом, куди потрапляють нехрещені душі. Шукали підземелля чи катакомби. Таким є павільйон ВДНГ із бутафорною шахтою. Покажемо 14 інсталяцій, деякі – з аудіо- та відеоелементами. Не будемо демонструвати декорації з вистав чи змушувати 5 годин слухати аудіозаписи".

Де: просп. Академіка Глушкова, 1

Вхід вільний

Автор: ВДНГ
  Виставка «Корисні копалини» агенції «Ухо» триває у «Павільйоні культури» на ВДНГ
Виставка «Корисні копалини» агенції «Ухо» триває у «Павільйоні культури» на ВДНГ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченківський гай у Львові показав давні українські ікони, посуд і скрині

Українська бієнале цифрового та медіа-мистецтва

Культурно-мистецький комплекс Artarea,15–30 жовтня

Що дивитися: 50 робіт художників із 15 країн на 700 кв. м. На виставці пройде міжнародна конференція з тематичними лекціями та розмовами про сучасні діджитал-мистецтво, дизайн і креативні індустрії. Покажуть приклади діджитал- та медіаарту – інсталяції, відеоарт, кінетичні, VR та NFT-експонати. Іноземні й українські роботи об'єднає тема "30 років свободи". Митці осмислюють феномен волі в час постковіду.

"Поява цифрової людини несе і свободу, й небезпеку, – каже медіамитець Валерій Коршунов. – Пандемія продемонструвала, що держави здатні порушувати права громадян, шпигувати за їхнім пересуванням через мобільні додатки, карати за свободу слова. Корпорації продають особисті дані рекламодавцям і службам безпеки. Діджитал і медіа-художники можуть, як ніхто інший, дослідити рівні свободи кожного з нас сучасною мовою".

Де: вул. Софійська, 11–15

Більше про найцікавіші події жовтня в містах України читайте в афіші журналу "Країна" на сайті Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Куди сходити у вихідні: шість найкрутіших виставок жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі