середа, 13 березня 2013 17:10

"Колодій - це наш український Буратіно"

Автор: Фото: Олексій Ткачук
 

"Жінки збиралися, дуріли, сміялися. Чоловіків до товариства не пускали. Тому на Київщині понеділок Масниці називали окаянним. Бо де не поткнеться на дорозі чоловік - усюди йому не місце, - каже етнограф Галина Олійник про останній тиждень перед Великим постом. 12-го березня вона прийшла до столичного бару "Бліндаж", де проект "Етнічний вівторок" провів вечірку до Масниці.

Цей час ще називали Колодієм, Пущенням, Сиропусним тижднем. Протягом тижня чоловікам належало слухати жінок.

"Уся Масниця проходила під знаком колодія. Колодій - це звичайна колодка, поліно, можна сказати, наш український Буратіно, - продовжує етнограф. Собі на зап'ясток прив'язала розмальовану квітами невеличку колодку. Одягнула сорочку з яскраво вишитими рукавами. Край запаски заткнула за пояс. - Її прив'язували незаміжнім дівчатам і парубкам. Хлопець не міг самовільно відв'язати колодку, а тільки викупити. Це могло бути звичайне полінце, або ж гарно і зі смаком розмальоване чи різьблене. Могла бути невеличка лялька чи просто хусточка, як на Черкащині. Казали: "Хлопці, беріть конфет цілі кармани, а тоді вже відв'язуйте колодки". Бо без відкупу - ніяк. Дівчата готували колодки заздалегідь".

Організатор і ведучий вечірки Валерій Гладунець у вишитій блакитними нитками сорочці дістає цілу пригорщу колодок з прив'язаними стрічками.

"Обіцяй, Романе, що наступного року вийдеш заміж", - підходить до чоловіка з козацькими вусами і оселедцем. Усі сміються.

"Зараз такі тенденції, що усяке може бути", - каже поруч хлопець у джинсах. Дівчата розбирають полінця. В'яжуть хлопцям до зап'ястків. Багато так і лишаються тримати колодки у руках - неодружених парубків на усіх не вистачило.

"Тепер дівчата просіть викуп! Це може бути поцілунок, танець, 20 разів віджатися - щось символічне, як у дитячому садочку", - модерує далі Гладунець.

Натомість дівчата просять пива, морозива і чаю з лимоном. Потім починають грати у народну гру "дід-ладо". Хлопці і дівчата стоять один напроти одного у два ряди. На вісім дівчат - чотири хлопці.

"Це не страшно бути чоловіком. Приєднуйтеся!" - гукає Галина Олійник до єдиного чоловіка, який залишився сидіти з пивом за столиком. Хлопці і дівчата підходять по черзі один до одного, співають куплети грайливої пісні. Між собою тримаються за руки.

"Раніше хлопцям не можна було триматися за руку з чужою дівчиною. Тому вони й ходили водити хороводи. Це була єдина можливість потриматися за дівчину, щоб баби не свердлили поглядом спину", - каже по закінченню Галина Олійник.

Під живу музику гостей зарошують танцювати народні танці Голубку і Ойру. Після цього на сцену виходять столичні етно-рок гурти "ПоліКарп" та "ТаРута".

"Одна з моїх мрій - створити приватний культурний центр з театром, майстер-класами, освітніми проектами. Сподіваюся, "Енто-вівторки" стануть початком у цьому", - каже організатор вечірка Валерій Гладунець.

У барі "Бліндаж" заходи планують проводити щовівторка. 19 березня запрошують на концерт кобзаря та лірника Тараса Компаніченка. Вхід коштує 30 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Колодій - це наш український Буратіно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі