понеділок, 20 березня 2017 20:31

Картини Тетяни Яблонської різали на шматки, щоб закривати вікна
6

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Картина "Юність", 1969 р.
Картина "Юність", 1969 р.

"Коли я вже закінчувала писати, від спортивного табору неподалік підійшов хлопець. Зацікавлений, що ж я побачила у вбогому озерці, почав уважно його роздивлятись. Так гостро і свіжо виглядача фігура хлопця на тлі цього рівчака, що попросила позувати мені. Коли закінчила, сказав – А може й шедевр вийде?", - згадувала художниця Тетяна Яблонська історію написання картини "Юність".

Виставка "І спогади, і мрії" до 100-річчя з дня її народження відкрилась у Національному художньому музеї України. Представлено близько ста творів живопису й графіки, матеріали родинного архіву основних періодів її творчості.

"Юність" Тетяна Яблонська написала 1969-го у Седневі Чернігівської області. Зображає хлопця із заплічником перед невеличким синім озером на тлі зеленого вигону. "Для мене цей хлопець – революціонер. Перед ним земля, безмежне життя і горизонти. Озеро - це насправді небо. Але трактують по-різному, - розповідає донька Тетяни Яблонської Гаяне Атаян. - Кажуть навіть, що хлопець пішов топитися. У 1990-х мама казала, що написала б "Юність" інакше. Але то була б вже інша картина".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили виставку особистих речей Петлюри і Грушевського

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Картина "Лебеді", 1966 р.
Картина "Лебеді", 1966 р.

"Я народилася, коли мамі було 42 роки. Знала її старшою. До того то була не моя мама, а моїх сестер. Коли мала років 10-12, до нас додому приходили її студенти. Без кінця товклися. Вона із захватом з ними спілкувалась. Викладання забирало багато енергії, віддавалася йому повністю. Це викликало в мені ревнощі. Прикро було, коли вкладали спати, а самі на кухні пили чай і говорили про мистецтво. Пізніше у спогадах писала – "Хороших таких ребят испортила. Не нужно было их тому всему учить", - продовжує Гаяне. - В особистому житті завжди тримала дистанцію. На батьківські збори ніколи не ходила. Лише зрідка розписувалась у щоденнику. Тільки одного разу, 1972 року, показала у класі слайди з подорожі до Флоренції. Але квартиру нашу знали усі. Багато хто з митців приходив у гості".

Автор: Анастасія Хлапоніна
  "Автопортрет в українському костюмі", 1946 р.
"Автопортрет в українському костюмі", 1946 р.

Тетяна Яблонська закінчила Київський художній інститут 1941-го. Навчалася у Федора Кричевського. "Ні дипломна робота "Повернення з сінокосу", ані більшість інших раннього періоду не збереглися, - продовжує Гаяне. - У будівлі знаходилась німецька біржа праці. Картини різали на шматки, щоб закривати вікна. Аби не світилися. Збереглись лише ескізи".

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Картина "Ясний вечір", 1982 р.
Картина "Ясний вечір", 1982 р.

1965-1966-го Яблонська під впливом подорожі Закарпаттям написала цикл картин. Поет Іван Драч підготував до картин художниці балади-підписи. Зробили альбом. Але цензура весь тираж знищила. Вдалося зберегти чотири екземпляри альбому.

Картину "Життя продовжується" 1971 року було знято з виставки за ідеологічно неправильний підхід – "роз'єднаність поколінь". На ній зображені дідусь і дівчина з дитиною на руках біля сільської хати. Старий дивиться униз, заглиблений у думки. Молодиця, вся у мріях, дивиться вперед. Секретар ЦК з пропаганди викликав її "на килим". Питав, де тут сучасне село. Чому дівчина так одягнена і хата стара. Тоді ж усі закінчували десятирічки і будувались сучасні будинки. Мати не погоджувалась із критикою. Хотіла показати зміну поколінь, продовження життя. Її зняли з усіх займаних посад. Через багато років академіки з Москви оцінили картину. Яблонська дописала її ще більш колоритно.

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Картина "Життя продовжується", 1971 р.
Картина "Життя продовжується", 1971 р.

"З настанням Незалежності України з музеїв стали вилучати всі картини післявоєнного періоду. Ховали у запасники. Була ідея побудувати наш новий світ, а те все викинути на смітник. Але історія складна. Якщо на чомусь одному акцентувати, виходить перекручена картина. Все одно воно десь проросте. Мама ставилась до цього філософськи. Бо то людські примхи, а робота – божественне".

"Останні місяці життя мама практично мовчала. Але все одно малювала – мовчки і лівою рукою. Права не слухалась. В один з днів закінчила картину і тихо відійшла".

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Картина "Перед стартом", 1947 р.
Картина "Перед стартом", 1947 р.

Найвідоміша картина Яблонської "Хліб" 1949 року зберігається у Третьяковській галереї Росії. Там 100-річчя художниці не святкували. "За даної політичної ситуації вшанування пам'яті дало б ще більше приводів для дискусій. Усі б кричали про співпрацю з окупантами і який "совок" страшний. Спробуй поясни людям, що картини придбані ще за "царя гороха". З іншого боку, якби все ж зробили виставку, це було б ствердженням нашої перемоги", - коментує Гаяне.

Виставка "І спогади, і мрії" Тетяни Яблонської триватиме до 23 квітня.

Тетяна Яблонська - герой України, член Академії мистецтв, лауреатка Шевченківської премії. Народилася 24 лютого 1917 року в російському Смоленську в родині вчителів та земських діячів. 1929-го родина втікла від репресій до Одеси. 1935-го вступила до Київського художнього інституту. Отримала три Сталінські премії за картини "Хліб", "Весна" і "Льон". Усі три доньки також художниці. Казала їм - "Будеш або художником, або двірником". 1999-го через інсульт паралізовано праву частину тіла. Останні роки життя мовчала і працювала лівою рукою. 16 червня 2005-го написала останню пастель.
Наступного дня померла в Києві. Похована на Байковому кладовищі.

Зараз ви читаєте новину «Картини Тетяни Яблонської різали на шматки, щоб закривати вікна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі