пʼятниця, 17 березня 2017 13:04

Відкрили виставку особистих речей Петлюри і Грушевського

Відкрили виставку особистих речей Петлюри і Грушевського
Гроші періоду визвольних змагань 1917-1920 років Фото: uazmi.net

У Національному музеї історії України виставли на огляд експозицію речей доби визвольних змагань 1917-1921 років.

На виставці відвідувачі зможуть побачити документи, марки, гроші, друковані видання УНР, однострої, нагороди, відзнаки, зброю доби армії УНР і УГА. Про це повідомляє ТСН.

"Представлені експонати засвідчують, що відновлення української державності в добу визвольних змагань – неминучий і логічний, історично обґрунтований процес. До нього українці йшли багато років. Українська революція започаткувала процес формування нової політичної нації і відродила традицію української державності", - каже кандидат історичних наук Олександр Іщук.

Серед найпомітніших експонатів:
- прапор Мошенського сільського козачого куреня. Виготовлений орієнтовно у 1917–1920 роках;
- оригінали рідкісних поштових карток і фотографії масових демонстрацій 1917 року в Києві та інших містах України;
- оригінальні печатки українських військових формувань періоду доби визвольних змагань;
- виборчі списки кандидатів до українських установчих зборів Київського виборчого округу 1917 року;
- оригінали рукописів та фотографії голови Української Центральної Ради Михайла Грушевського та головного отамана УНР Симона Петлюри;
- друкарська машинка Левка Чикаленка, якою він користувався під час роботи в Генеральному секретаріаті Української Центральної Ради.

Виставка триватиме місяць, але в Національному музеї історії є кілька постійних залів, присвячених Українській народній республіці. Їх можна оглядати будь-коли.

Національний музей історії України працює з 1899 року. Експозиція розташована на 4-х поверхах. Колекція налічує близько 850 тис. експонатів світового значення, які представляють історію України від палеоліту до ХХІ ст. Центральний корпус музею розташований на Старокиївській горі за адресою: вул. Володимирська, 2.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили виставку особистих речей Петлюри і Грушевського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі