понеділок, 09 квітня 2012 13:59

Ізраїль запровадив санкції проти Ґюнтера Ґрасса

Ізраїль запровадив санкції проти Ґюнтера Ґрасса
Фото з сайту world.topnewstoday.org

Ізраїльська влада заборонили німецькому письменнику, лауреату Нобелівської премії Ґюнтеру Ґрассу в'їзд в країну. Про це повідомляє Associated Press.

Причиною санкцій Ізраїлю щодо Ґрасса став вірш "Про що необхідно сказати", опублікований 4 квітня в ряді провідних світових видань. У ньому Ґрасс назвав Ізраїль "порушником крихкого миру" і закликав світову спільноту взяти під контроль не тільки іранську, а й ізраїльську ядерну програму.

Рішення про оголошення Ґрасса персоною нон грата було прийнято на підставі закону, що дозволяє міністерству внутрішніх справ Ізраїлю забороняти в'їзд в країну колишнім посібникам нацистів. У 2006 році Ґрасс зізнався, що в останні роки Другої Світової війни служив в СС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Французька газета "пронюхала" про напад Ізраїлю на Іран

Глава ізраїльського МВС Елі Ішай заявив, що якщо Гюнтеру Грассу як і раніше хочеться поширювати свої "пересмикнуті й брехливі творіння", то він може робити це з території Ірану, де знайде "прихильну аудиторію".

Твір Ґрасса викликав негативну реакцію як в Ізраїлі, так і на батьківщині письменника. Зокрема, як пише Suddeutsche Zeitung, міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле засудив рішення Ґрасса поставити Ізраїль та Іран "на один рівень в етичному плані". Він назвав його недотепним і абсурдним. "Будь-хто, хто недооцінює ядерну загрозу, яка походить з Ірану, той відмовляється визнати реальність", - заявив Вестервелле.

Нещодавно Ґрасс заявив, що вважає превентивні удари, якими Єрусалим загрожує Тегерану, неприпустимими, пише Tagesspiegel.

Письменник відмовився змінити свою думку. Єдина помилка, із якою готовий погодитися автор, полягає в тому, що він писав про Ізраїль загалом, а не про теперішній ізраїльський уряд. Він зазначив, що до цієї країни в цілому відчуває глибоку симпатію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антисеміту Джону Гальяно дім моди Christian Dior знайшов заміну

В інтерв'ю ARD Ґрасс відкинув звинувачення в антисемітизмі. Він підкреслив, що вперше так повно висловлюється з цієї проблеми і що критикує політику не тільки Ізраїлю, але й Німеччини, влада якої продає озброєння єврейській державі.

Коментуючи свій твір, Ґрасс заявив, що не стає на бік Ірану, а закликає міжнародне співтовариство контролювати обидві сторони конфлікту.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль запровадив санкції проти Ґюнтера Ґрасса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі