середа, 15 лютого 2012 16:14

Іран припинив постачання нафти до Європи

Іран припинив постачання нафти до Європи

Іран припинив експорт нафти в шість країн Євросоюзу у відповідь на санкції проти його нафтової галузі і банківського сектора, введені ЄС в січні. Про це повідомляється на сайті іранського телеканалу Press TV. Насамперед йдеться про припинення постачань до Франції, Нідерландів, Італії, Іспанії, Португалії і Греції.

За даними Agence France-Presse, яке посилається на телеканал IRIB, уряд країни повідомив про те, що "перегляне" питання про постачання нафти в ці країни. Про це було заявлено на зустрічі чиновників іранського МЗС з дипломатами з вищевказаних країн. Подробиці заяви не повідомляються.

У той же час, як відзначає агентство, один з європейських дипломатів у приватній бесіді заявив, що питання про нафтові поставки на даній зустрічі взагалі не порушувалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пентагон відповів Ірану на погрози. Напруга між країнами зростає

Згідно режиму санкцій, Європа припинить закупівлі нафти в Ірані з початку другого півріччя 2012 року. У той же час офіційні представники Ірану заявляли, що готові зупинити експорт негайно.

На країни Євросоюзу припадає близько 20 відсотків усього нафтового експорту Ірану. Через припинення поставок в ці країни Ісламська республіка змушена шукати інших партнерів, перш за все, в Азії. Європейці, у свою чергу, будуть змушені закуповувати нафту у Саудівській Аравії, яка пообіцяла забезпечити ринок при будь-якій нестачі сировини.

Як пише ізраїльська газета Haaretz, в січні 2012 року імпорт іранської нафти в Індію виріс на 37 відсотків у порівнянні з тим же місяцем попереднього року. Іран і Індія в минулому місяці вели переговори про те, в якій валюті індійці будуть оплачувати поставки, тому що оплата безготівковими євро й доларами через режим санкцій вкрай ускладнена.

Причиною санкцій, введених США та ЄС проти Ірану, є підозра, що Іран розвиває свою ядерну програму для створення зброї масового знищення.

Зараз ви читаєте новину «Іран припинив постачання нафти до Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути