пʼятниця, 27 січня 2012 06:30

Санкції проти Ірану здорожчать газ

Країни Євросоюзу з липня припинять купувати іранську нафту.

— Експорт нафти приносить Тегерану 90 відсотків валюти, — коментує голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, 39 років. — Тому Захід, насамперед Сполучені Штати, хоче зашкодити Ірану завершити розробку ядерної зброї. За даними розвідки США та Ізраїлю, через два місяці Тегеран матиме атомну бомбу. Але Іран усе одно знайде покупців на свою нафту. До економічних санкцій проти Ірану цього тижня приєдналася Японія, але проти ембарго виступають Росія, а також Індія та Китай. Останні вдвох споживають близько 40 відсотків іранської нафти й можуть домогтися знижки в ціні.

Повідомлення про запровадження ембарго вже підняло світові ціни на нафту на відсоток-півтора. Прогнозна оцінка подорожчання — до 30 відсотків. Країнам ЄС потрібно буде кілька місяців, щоб переорієнтуватися на поставки з Саудівської Аравії та інших країн-експортерів. Тяжко доведеться нафтопереробці Іспанії, Португалії, Греції та Італії, які купують в Ірану нафту певних сортів.

Україна по-своєму відчує наслідки санкцій проти Ірану. Вартість російського газу прив'язана до цін на нафтопродукти — газойлю, мазуту тощо. Розраховується щокварталу за невигідною для нас, але дуже зручною для "Газпрому" формулою, що враховує світові ціни за останні дев'ять місяців. Тому нинішнє світове подорожчання нафти відгукнеться нам вищою ціною російського газу наприкінці року.

Зараз ви читаєте новину «Санкції проти Ірану здорожчать газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути