середа, 04 січня 2012 12:32

Пентагон відповів Ірану на погрози. Напруга між країнами зростає

Пентагон відповів Ірану на погрози. Напруга між країнами зростає

Військове відомство США відповіло на різкі заяви Ірану, який пригрозив американцям неприємностями, якщо до місця постійного базування в Перську затоку вирішить повернутися авіаносець США John C. Stennis. Пентагон продовжить відправляти авіаносне угруповання в Ормузську протоку.

"Розміщення американських військових сил і засобів у регіоні Перської затоки буде продовжуватися так, як це відбувалося впродовж десятиліть", - заявив представник Міноборони Джордж Літтл. - Розгортання авіаносних груп направлено на забезпечення безпеки і стабільності в регіоні, а також безперервності заздалегідь запланованих місій".

За словами Літтла, головне завдання США в цьому випадку - гарантія збереження безпечного проходу через Ормузську протоку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступна воєнна операція можлива проти Ірану

У свою чергу голова прес-служби Держдепартаменту США Вікторія Нуланд заявила, що нові загрози з боку Ірану говорять про дієвість санкцій проти цієї країни. Тегеран, на її думку, намагається відвернути увагу своїх громадян від труднощів, з якими стикається сам Іран, у тому числі від економічних проблем через міжнародні санкції.

Як пише The National Post, американо-іранська напруженість у ці дні досягла піку 20-річної давнини. Напередодні іранський головком Атаолла Салехі "порадив" американському авіаносцю не повертатися в Перську затоку. Він заявив, що Іран готовий до "відбиття будь-яких загроз і має для цього все необхідне".

У середу, 4 січня, Іран якраз закінчив масштабні військово-морські навчання "Велаят-90", що проходили з 24 грудня в районі Ормузської протоки і привели до зростання напруженості на Близькому Сході. Сталося це після того, як його моряки заявили, що готові перекрити протоку - єдиний вихід у відкритий океан з Перської затоки. Через Ормузську протоку йде 40% морського експорту нафти, в тому числі до Європи і в США. Цим заходом Іран погрожував у разі введення у якості покарання за ядерну програму нових обмежень на вивіз нафти з ісламської республіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на нафту злетять до $ 230 після війни між Ізраїлем та Іраном - експерти

П'ятий оперативний флот США, який базується в Перській затоці, поспішив заявити, що не дозволить перекрити рух нафтоналивних суден. Незабаром на підтвердження цих слів у район навчань увійшла американська ударна група на чолі з авіаносцем John C. Stennis. Вона безперешкодно пройшла Ормузську протоку і вийшла в Аравійське море.

За словами представника ВМФ Ірану Махмуда Мусаві, авіаносну групу засік літак-розвідник. Незабаром військові опублікували відеозапис і фотознімки авіаносця.

Представник П'ятого флоту пояснила, що прохід бойових кораблів через протоку був запланований і є "рутинним". Кораблі до цього перебували в порту Джебель-Алі (Дубай, ОАЕ) і попрямували через протоку в Індійський океан, щоб забезпечити підтримку з повітря для сил НАТО в Афганістані.

Відразу ж після цього головком ВМФ іранського контр-адмірал Хабіболлу Сайярі оголосив, що Іран не буде перекривати Ормузську протоку для судноплавства в ході навчань. Верховний лідер Алі Хаменеї через свого радника також заявив, що не віддасть наказу блокувати Ормузську протоку.

Зараз ви читаєте новину «Пентагон відповів Ірану на погрози. Напруга між країнами зростає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути