понеділок, 15 лютого 2010 08:29

США закликали Іран переглянути ядерну програму

США закликали Іран переглянути ядерну програму
Політика Тегерану стосовно ядерного питання небезпечна і веде до більш відчутних санкцій відносно Ірану.

Про це заявила держсекретар США Хілларі Клінтон в Досі під час виступу на форумі США - Ісламський світ, який було організовано владою Катару, повідомляє AFP.

"Іран залишає міжнародній спільноті мало вибору, тому йому загрожує запровадження більш істотних заходів впливу за його дії", - сказала Клінтон.

Держсекретар також закликала спонукати Іран переглянути свої "небезпечні політичні рішення" в ядерній сфері.

"Зараз ми активно працюємо зі своїми регіональними та міжнародними партнерами, наш підхід передбачає підготовку та запровадження нових заходів для переконання Ірану змінити свій курс", - заявила Клінтон.

Нагадаємо, 14 лютого Держсекретар США Хілларі Клінтон почала поїздку по країнах Перської затоки. Головною темою її переговорів з представниками арабських та інших ісламських країн стане, як очікується, ядерна програма Ірану. Вашингтон прагне заручитися широкою підтримкою нових санкцій проти Тегерана у зв"язку з розвитком ядерної програми.

У Катарі Клінтон зустрінеться з прем"єр-міністром Туреччини Реджепом Ердоганом, який виступав проти посилення санкцій.

Потім держсекретар США вирушить до Саудівської Аравії, де проведе переговори з керівництвом цієї країни.

Тим часом, віце-президент США Джо Байден в інтерв"ю телекомпанії NBC висловив надію, що і Китай не буде заперечувати проти ухваленя Радою безпеки ООН нового пакету санкцій.

"Нас підтримують всі, від Росії до Європи. Я думаю, що ми отримаємо підтримку Китаю для того, щоб продовжити запроваджувати санкції проти Ірану з метою його ізоляції", - сказав Байден.

У свою чергу, помічник президента США з національної безпеки генерал Джеймс Джонс в інтерв"ю телеканалу Fox, відповідаючи на запитання, чи підтримує адміністрація Барака Обами зміну режиму в Ірані, зазначив, що спеціально США цим не займатимуться. "Ми не займаємося активно зміною режиму в тому плані, що ми вважаємо, що іранський народ сам визначить свою долю", - продовжив Джеймс Джонс. Разом з тим, він визнав, що поєднання ряду факторів, загострення внутрішньополітичних проблем в Ірані і запровадження проти країни жорстких міжнародних санкцій, цілком можуть привести до зміни режиму. "Це можливо", - підтвердив генерал, як передає ІТАР-ТАРС.

Нагадаємо, 11 лютого президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад оголосив Іран ядерною державою і, виступаючи на урочистостях з нагоди 31-ї річниці Ісламської Революції, повідомив, що країна може збагачувати уран до рівня в 80%. Ахмадінежад заявив, що Тегеран уже зробив першу партію збагаченого урану до 20%.

Як відомо, США і ряд інших країн Заходу звинувачують Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Радбез ООН ухваливв кілька резолюцій і наклав на Іран санкції, вимагаючи від нього відмовитися від збагачення урану. Тегеран всі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма спрямована виключно на задоволення потреб країни в електроенергії.

Іран має в своєму розпорядженні півтори тонни низькозбагаченого урану, який потрібно дозбагатити до 20%, щоб запрацював дослідний реактор в Тегерані.

За матеріалами: РІА "Новості", РБК.

Зараз ви читаєте новину «США закликали Іран переглянути ядерну програму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути