вівторок, 21 лютого 2012 15:05

Знайшли портрет Шопена, намальований художником із Освєнцима

Знайшли портрет Шопена, намальований художником із Освєнцима

Портрет Фредеріка Шопена, написаний одним із в'язнів нацистського табору Освєнцим (Аушвіц), знайшов у себе вдома професор Ягеллонського університету, що у Кракові. Більше ніж 67 років акварель вважали втраченою.

Малюнок створив у 1943 році художник Мєчислав Косьцєльнік, будучи ув'язненим в Аушвіці. Портрет був частиною зображень, створених за наказом нацистів з метою приховати правду про злочини, які відбувалися у концтаборі на той момент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер останній прокурор Нюрнберзького процесу

Досі вважалося, що всі малюнки Косьцєльніка були знищені німцями перед наближенням Червоної армії. Щасливий власник акварелі, професор Алєксандр Скотніцкій, прокоментував цю подію Reuters: "Всі картини були знищені, лише ця залишилася, ніби іскра надії для ув'язнених".

"Портрет мені дала моя секретарка, до якої він, мабуть, потрапив від члена Комітету з розслідування нацистських злочинів" - говорить Скотніцкій.

Про те який раритет має у себе вдома професор дізнався перед черговою річницею звільнення Аушвіца, досліджуючи спадщину художника.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Вандали - нацисти осквернили єврейський цвинтар (ФОТО)

За словами Іоланти Купєцової, колишньої кураторки музею на території Освєнцима, портрет висів поряд з іншими картинами на будівлі, де грав оркестр. До тієї прикрашеної кімнати командир табору і члени військ СС водили гостей. Це робилося з метою створення ілюзії, що ув'язненим не так погано у таборі. Загалом на цій фабриці смерті нацисти знищили 1,5 мільйона людей: євреїв, циган, поляків, радянських військовополонених.

Загадкою лишається яким чином серед портретів австрійських і німецьких композиторів опинилося зображення Шопена. Адже у відповідності з ідеологією гітлерівської Німеччини поляки були людьми нижчої раси.

На сьогоднішній день збереглися сотні картин Косцєльніка, на яких він зобразив жахи повсякденного життя на фабриці смерті Освєнцим. Сьогодні вони є частиною музею. Той факт, що Косцєльнік написав портрет Шопена в концентраційному таборі, здивував навіть сина художника. "Він ніколи не говорив мені, що написав Шопена, в родині знали, що нацисти наказали йому малювати німецького композитора", - сказав Адам Косцєльнік.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли портрет Шопена, намальований художником із Освєнцима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі