середа, 29 червня 2011 18:50

Ізраїльтян засудили за крадіжку в Освенцимі

Ізраїльтян засудили за крадіжку в Освенцимі

У Польщі двоє ізраїльтян засуджені до умовного терміну і штрафу за крадіжку експонатів з музейного комплексу в Освениімі.

60-річний чоловік та його 57-річна дружина були затримані в п'ятницю, 24 червня, в аеропорту Кракова при посадці на рейс до Ізраїлю. В ході огляду багажу ізраїльтян прикордонники вилучили у них близько десятка експонатів з музею - ложки, ножі, ножиці та інші предмети побуту.

"Підсудні визнали свою провину і добровільно взяли покарання у вигляді двох років позбавлення волі умовно, а також погодилися виплатити штраф, який піде на збереження історичної спадщини", - розповів заступник районного прокурора Маріуш Сломка.

За словами прес-секретаря поліції Кракова Даріуша Новака, це вже третій подібний випадок з початку 2011 р. Минулого місяця французький турист був затриманий в краківському аеропорту з відрізком колючого дроту з Аушвіца. Його відпустили, бо дріт був виготовлений ??в наш час.

Раніше перед судом постали два вчителі з Канади, які спробували відкрутити гайки з рейок старої залізничної гілки, по якій в Біркенау доставляли приречених на смерть.

Найбільшого розголосу отримала крадіжка знаменитої вивіски "Arbeit Macht Frei" ("Труд звільняє"), розміщеної над головними воротами Освенцима. За крадіжку, вчинену в 2009 році та псування вивіски був засуджений громадянин Швеції і кілька поляків. Розпиляний на частини металева табличка була знайдена і відновлена. Однак нині її місце над воротами займає точна копія.

У 1940-1944 роках нацисти знищили в таборі Освенцим (Аушвіц-Біркенау), розташованому в 60 км на захід від Кракова, більше 1 млн людей, переважно євреїв. Табір був залишений в незмінному вигляді і перетворений на музей. Його щорічно відвідують понад 1 млн осіб.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїльтян засудили за крадіжку в Освенцимі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути