вівторок, 01 жовтня 2019 13:25

"Із війни повертається тільки тіло, а голова - лише за рік" - у книзі описали постравматичний синдром
7

Юлія Ілюха
Фото: Валерій Шмаков
Юлія Ілюха
Роман «Східний синдром» Юлії Ілюхи
Юлія Ілюха
Юлія Ілюха

Ми всі травмовані цією війною. Про це каже волонтерка та письменниця Юлія Ілюха на презентації книги "Східний синдром".

"Вони ніколи не зустрілися б, якби не війна на Донбасі. Гарячий вересень 2014-го звів разом адвоката-невдаху Васю, айтішника Макса та росіянку Таню, що втекла від чоловіка-садиста. У кожного — власна історія болючих втрат, яка штовхнула їх у бліндажі: Вася втікає в АТО від сварок із дружиною, Макс прагне помститися за вбиту наречену, а Таня мріє розпочати нове життя. Дружба, любов, ненависть — етапи одного шляху, який їм доведеться пройти. І жоден із них не уявляє, чим цей шлях скінчиться. У цій книжці немає батальних сцен і кривавих подробиць. Це оповідь не про героїв, а про звичайних людей, які повернулися з війни тілом, не повернувшись душею", - розповідає про книгу.

Ідеєю книги називає прагнення показати, як змінюються долі звичайних людей, коли потрапляють у невідворотні ситуації. Поштовхом до написання було враження від спілкування із військовим. Йому допомагала як волонтер і помітила, як у того після повернення з війни почали труситися руки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб вижити, ти їстимеш землю. І годуватимеш землею" - як розгорялася війна на Донбасі

"Почала читати, розбиратися з наявною інформацією про посттравматичний синдром. Знайомий психолог сказав, що з війни повертається тільки тіло, а голова - лише за рік життя у мирному середовищі. До того свідомість працює за законами війни", - говорить Юлія Ілюха.

За відгуками бійців, опис синдрому у авторки вийшов правдивим. Книга видана у "Клубі сімейного дозвілля", коштує 85 грн.

У Львові в рамках Book Forum пройшов письменницький марафон на підтримку українських заручників Кремля. На заході був присутній режисер Олег Сенцов.

Зараз ви читаєте новину «"Із війни повертається тільки тіло, а голова - лише за рік" - у книзі описали постравматичний синдром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі