понеділок, 12 листопада 2012 00:13

Інцест, кайдани правил, смерть: німецький Videonale здійснив перший візит в Україну
15

Видеонале-Донецьк. Фрагменти виставки.
Фото: Фото арт-центру "Ізоляція"
Видеонале-Донецьк. Фрагменти виставки.

Кадр з відео Касильды Санчез "Так близько, як може очко побачити", 2009

Кадр з відео Касильды Санчез "Так близько, як може очко побачити", 2009
Кадр з відео Марії Тобола "Автопортрет з матір'ю", 2009.

У Донецькому арт центрі "Изоляція" вперше в Україні представлені кращі зразки фестивалю Videonale, який проводиться в Бонні (Німеччина). Цей німецький фестиваль існує вже 28 років, проходить раз на 2 роки і є найстарішим у сфері відео. Конкурсна програма 13-го фестивалю складалася з понад 1,7 тисячі заявок, поданих з 76 країн світу. З маси картин експерти вибрали 48. Зазвичай протягом року після підбиття підсумків кращі роботи подорожують по містах світу, щоб з ними могла ознайомитися широка публіка. У Донецьк організаторам вдалося привезти 11 - це різножанрові роботи майстрів з США, Польщі, Тайваню, Казахстану, Швеції, Німеччини, Іспанії, Китаю.

Знайомство з Videonale-Донецьк проходить у форматі виставки. Поглянути на відео як на художній об'єкт дозволяє спеціальна інсталяція.

У першому залі представлені три роботи на тему відносин, які розмовляють один з одним. Герої відео Чи Ю Ляо з Тайваню "Міс Милашка" прагнуть здаватися ідеальними. Не розуміючи один одного, вони не перестають посміхатися. "Милашкам" заважає небажання поглянути в обличчя правді ("лялькові очі") і придумані уявлення про "красиві" відносини.

Питання сімейної прихильності зачіпає відео Марії Тобола з Польщі - "Автопортрет з матір'ю". Надмірна любов між батьками і дітьми може вийти за межі розумного і дозволеного - це розуміє глядач після того, як сцена щастя в буржуазному інтер'єрі руйнується інтимним поцілунком.

Касільда Санчез з Іспанії показує в роботі "Так близько, як може око побачити" пару очей, які прагнуть максимально наблизитися, при цьому, ранячи віями один одного.

- Гостре бажання брати участь в житті іншої людини часто призводить до болю. Ми не завжди можемо бачити саме тому, що знаходимося занадто близько. Відео Санчез метафорично показує, що необхідна критична дистанція, - каже куратор проекту, мистецтвознавець Олена Червоник.

Другий блок включає тему часу. Геніальною експерти вважають роботу Рейнольда Рейнольдса "Шість легеких п'єс". Автор серйозно займався фізикою, а потім вирішив стати художником.

- Він узяв за основу однойменну книгу Фейнмана, де простою мовою розказана історія фізичних явищ. За допомогою символів - годин, маятників, музики автор говорить про ритми. Про те, що людина часто створює їх штучно, намагаючись все упорядкувати, розкласти по поличках, задати timing. Але ця спроба безглузда і безсила перед природним циклом народження і смерті. Якщо цю роботу дивитися дуже уважно, можна побачити в кадрі відомі полотна - "Данаю", "Венеру перед дзеркалом", - поділилася баченням менеджер "Ізоляції" Ольга Єфімова.

Тема тлінність буття і Вічності присутні і в роботі "Молоко для ягнят" відомого художника Алмагуль Менлібаевой. На тлі казахських ритуалів з жертвопринесеннями - історія жінки, яка шукає свій шлях між традицією і сучасністю.

Третій блок відео присвячений людській ідентичності. Фільм китайського автора Рэна Хуана "Блаженна трагедія" - це міні-трилер про те, як переможець і жертва міняються ролями.

- Питання в тому, як ми сприймаємо себе. Займаючи позицію жертви, визначаємо свій шлях, - говорить Ольга Єфімова.

В окремому залі демонструється шокуюче 20-хвилинне відео Катажини Козыра "Літня казка". У розмірене протягом життя карлиць, які працюють в квітучому саду, вриваються примхливі персонажі в яскравому одязі. Гостинні господині раді всіляко догодити. Але гості не бажають з повагою ставитися до їх правил, за що "добрі гноми" мстять з несподіваною жорстокістю.

- Тут звертають на себе увагу розмиті гендерні ролі, піддаються сумніву усталені уявлення про те, що вважати чоловічим, а що жіночому, - говорить Ольга Єфімова.

Щоб допомогти не підготовленому глядачеві, в "Ізоляції" зробили невеликий каталог, який вручається кожному відвідувачеві. Автори меценатського проекту розраховують надихнути глядачів на роздуми. Подивитися виставку відеомистецтва на території "Ізоляції" (Донецьк) можна безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «Інцест, кайдани правил, смерть: німецький Videonale здійснив перший візит в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі